behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Składniki na tortownicę 26cm: Ciasto: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu(...)owoce do ozdoby Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Wrzosowa PolanaSKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g* pieczarki – 200 g* cebula – 1 szt* sól* pieprzCIASTO:* szpinak – 80 g* czosnek – 1 ząbek* klarowane masło – 2 łyżki* mąka pszenna – 550 g* jajko – 1 szt* gorąca woda – 250 ml* olej – 2 łyżki* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ:Mięso gotujemy do miękkości(...)maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.Studzimy, mielimy.Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.Dokładnie sklejamy boki.CAŁOŚC:W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju
Ostra na Słodkooczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko pół szklanki cukru ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka(...)sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy
Pobite gary Barbarycebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku 3 łyżki majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min. Jajka gotuję, obieram, kroję
Gotowanie Patkisię udało. Dziś przemyciłam trochę szpinaku w kotletach mielonych :) Wszyscy się zajadali :) Zapraszam! Kotlety mielone ze szpinakiem. Składniki: 500g mięsa mielonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 garści mrożonego szpinaku natka pietruszki (mała garść) majeranek, czosnek granulowany sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie produkty razem dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż z dwóch stron nabiorą koloru
Tagebuch po polskujogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz,sól Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki(...)Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie Patkiużyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać(...)zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok fasolkę
Bullioceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy(...)szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć.3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty
UgotujmyTo.plciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować ;) Składniki: Szpinakowe ciasto: 3 jajka 1 1/3 szkl. cukru 1 1/3 szkl. oleju 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. gorącej wody Dodatkowo: połowa granatu (zastąpiłam malinami) Przygotowanie: 1. Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki(...)potrzeba szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i na durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody w pojemniku blendera zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli
W Mojej Kuchni LubięMój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa(...)śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły, wyłączyłam mikser, do ciasta wyłożyłam odciśnięty
Blondynka Gotujevegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane buraczane kluseczki z brokułami, płatkami migdałowymi (vegan) szpinakowa tortilla ze szpinakiem, awokado, tuńczykiem, jajkiem i pomidorem
More food, love and dreamsMoim zdaniem do tego makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki
Kuchnia Prezydentowejznajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka
Bon Ton Italiażeby się najeść, jakie to będą składniki i co z nich ugotujesz, przyrządzisz? Makaron, truskawki i śmietanka - makaron z truskawkami, ulubione danie z dzieciństwa.Lubjajko, szpinak i czosnek - szpinak smażony z jajkiem. 10. Śniadanie do łóżka czy na tarasie? Na tarasie, z widokiem na góry w moim drewnianym domku w góralskiej wiosce, którybędę miała w przyszłości :] W towarzystwie ukochanego
W kuchni Karmel-itki