Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto
Kolizje Smakóworzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony) 1 jajko 100 g orzeszków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego szpinaku
CiastkozercyDzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami(...)minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia, szpinak poddusić z czosnkiem dodać pomidory, ser feta (lub tofu) jajko (lub siemię), szczypiorek i przyprawy, wymieszać i wyłożyć na kaszę jaglaną, pokroić pomidora i położyć na wierzch, piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez
zdrowa vege kuchnianieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą(...)łodyżki, liście siekamy nożem (nie musi być bardzo drobno). Szpinak dodajemy do cebuli i podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy
KasiekGotujeSkładniki: 2 jajka rozmiar M 3-4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku(...)cytryny pieprz 1. Cebulę drobno posiekałam. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki. Jajka rozkłóciłam. Kiełbasę podzieliłam na półplasterki. 2. Rozgrzałam na patelni olej. Wrzuciłam cebulę, po chwili szpinak i kiełbasę. Podsmażyłam krótko. 3. Na patelnie wylałam jajka. Całość oprószyłam pieprzem. Położyłam na wierzch 4 ćwiartki pomidorków. Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tylko napo jednej stronie na najmniejszym ogniu kilka minut do ścięcia
Vroblewska-fitlifeciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać
Gotowanie jest łatwerozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Następnie jajka obtaczać w mące, rozmąconym jajku, parmezanie i bułce tartej. Smażyć na maśle na rumiano. Jajka można podawać z fasolką, szpinakiem... z różnymi sosami lub jako samodzielne danie. Jajka te gotowałam w Bobowej, miejscowości położonej na trasie Tarnów – Krynica. W sezonie zimowym, przez Bobową przejeżdżają sznury samochodów z turystami
królestwo garówroli przekąski spacerowej. Zielone naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru), u nas ~6 brykietów 300ml dowolnego mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 30g masła łyżka soku z cytryny serek śmietankowy łosoś Szpinak odmrażamy na patelni bądź dusimy do miękkości, jeśli dorwaliśmy świeży. Mleko zmiksować z jajkami, aż się zacznie pienić, dodać mąkę i zmiksować na gładko, następnie
Przepysznik - BLW i nie tylkolodówki, by miała temperaturę zbliżoną do śmietany i mascarpone (jednak nie może stężeć!), dzięki czemu dobrze się z nimi połączy. Składniki: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 300 g cukru 300 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej(...)smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo
Trzeci talerzsame plusy. Więc moi drodzy marsz do sklepu po szpinak i pieczemy! Leśny mech (przepis na formę 26cm) 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach ) 3/4 szklanki cukru/cukru trzcinowego lub 4 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu daktylowego 3 jajka 1 1/3 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5l śmietany 30% bądź 36% 250g mascarpone(...)łyżki cukru bądź 3 łyżki syropu klonowego łyżka soku z cytryny dowolne czerwone owoce: ziarenka granatu/żurawina/truskawki/wiśnie Szpinak rozmrozić w rondlu i dobrze odparować wodę, można też wrzucić go na sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle miksując. Wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać
Przepysznik - BLW i nie tylkodrożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i całość chwilę dusimy(...)doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Smacznego
paapilotkaajest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku do pieczenia, cukier(...)puder do posypywania Sposób przygotowania: Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać. Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera
Nie tylko w kuchnitrzyosobowym domu zniknęło w ciągu dnia. Robione w tortownicy o średnicy 21cm. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy
Be Fit Be Strongdziesiątkę - smakowały świetnie, mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem. Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść świeżego szpinaku 70 g boczku wędzonego(...)minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna. Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta(...)zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi
Moja Delicja