szpinak z jajkiem - 1000 przepisów (strona:24/67)

Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 109

zrobić niespodziankę:)  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć dziurę, dodać pokrojone(...)przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści.  Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować masłem. Ułożyć ciasto,następnie podziurkować

MarciochaKucharzy
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 164

dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii(...)mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok. 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem

My Culinary Art
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 198

zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany(...)niego szpinak.  Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam  na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.   Posiekałam orzechy włoskie.  Posypałam nimi ser.  Przygotowałam masę jajeczną. Do miseczki wbiłam jajka. Roztrzepałam je.   Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodałam do nich śmietanę.   Wszystko dokładnie wymieszałam.   Polałam masą

potrawyregionalne
Makaron ze szpinakiem i salami 160

drugie danie, które kiedyś kiedyś będę serwowane w moim bistro (jak wygram w lotto albo znajdę sponsora:p) Składniki (1-2 porcje): garść makaronu niskowęglowodanowego jajko (małe) około 150-200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody/mleka kilka plasterków salami z indyka (dostałam takie(...)przygotowania: Rozduszony czosnek podsmażamy na teflonowej patelni z odrobiną oleju, aż się zezłoci Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy  Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość  Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos  Wstawiamy z powrotem na ogień

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Quiche ze szpinakiem i serem feta 115

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę(...)prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.  Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa

wyzwania kuchenne
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 319

który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie(...)oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki

https:KKuchniaMniam
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 212

glutenu.  *   Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy(...)przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery są dostatecznie słone. Całość mieszamy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Farsz

Kolizje Smaków
Szpinakowe i brokułowe muffiny nadziewane fetą 193

szklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju  - ulubione przyprawy - pieprz, sól  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju  - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - ser feta arla apetina  Przygotowanie :  Muffiny robi się podobnie

zdrowa vege kuchnia
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 182

Składniki: 200g  świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól(...)wzdłuż na środku ciasta. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić. Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki", które należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok.15 - 20minut ( do momentu gdy będą ładnie zarumienione). Smacznego

W kuchni u Moniki
Pizza makaronowa 361

Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem

Olikowa kuchnia
Ekspresowa tarta szpinakowa 125

produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów  woda sól  Sposób przygotowania: Sos przygotuj według podstawowej receptury z opakowania. Zamiast śmietanki(...)dodaj 30%. Ciastem wyklej formę do zapiekania. Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto. Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową. Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 208

niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje: 10 - 12 dużych makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera(...)minut z każdej strony, aż wytopi się tłuszcz; wtedy dodać posiekaną cebulę i podsmażać razem. Kiedy cebula będzie lekko złota, wrzucić posiekany czosnek i szpinak, dusić ok. 2 minut. Lekko posolić i popieprzyć, wlać jajka i usmażyć jajecznicę, w taki sposób, aby się nie rozlewała, ale i nie była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni

Kuchnia Prezydentowej
Kieszonki z indyka ze szpinakiem i fetą 245

Składniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sznycle(...)cieniutko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy warstwę szpinaku, na wierzch układamy paseczki fety. Zwijamy mięso na połowę i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony na złoty kolor

Gotowanie moimi oczami
Włoskie Pierożki Agnolotti 228

sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano(...)Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec, w środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam

Mania Gotowania
Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo - czosnkowym 167

Szpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej  ze szpinakiem. SKŁADNIKI Na naleśniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka mleka 2 jajka woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka  masła do obsmażenia naleśników.   Do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)odrobina soli i pieprzu 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie ze szpinaku  robimy w/g  przepisu na tej STRONIE WYKONANIE: Mąkę jajka, sól i  mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej śmietanki. Smażyć  na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju. Wlewać

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania