zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego(...)zaczęła wrzeć wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko
Wyprawy kulinarneszybko się je zwija i smakują pysznie! Składniki: opakowanie ciasta filo, ok. 100 g łososia, 100 g ricotty, 50 g fety, duża garść szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, chili, tymianek, oregano, sezam, masło klarowane, 1 jajko, czarnuszka Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w sezamie. Obsmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron i odstawić(...)przestudzony i drobno posiekany szpinak, a całość doprawić chili, tymiankiem i oregano. Arkusze ciasta filo pokroić na pasy o szerokości 10 cm, posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym klarowanym masłem, a następnie na rogu każdego pasa umieścić farsz i składać ciasto dalej formując trójkąt. Kiedy wszystkie pierożki są już naszykowane wykładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pierożki
Plate of Joyniewiele się tam zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju łyżka octu pół ząbka czosnku "duże pół" łyżeczki miodu sól, pieprz Fasolkę gotujemy(...)studzimy. Szpinak mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i fasolką. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszane wcześniej składniki zalewamy sosem. Wszystko razem mieszamy, tak aby sos rozłożył się równomiernie. Sałatkę wykładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Na wierzchu układamy pokrojone jajko i kawałki łososia. Gotowe
Czerwona Porzeczkafarszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki - ok. 2 szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego szpinaku - 1 serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 10 plastrów suszonych pomidorów w oleju - bazylia, papryka słodka, chili(...)Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek. Po chwili dodać szpinak i suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, a serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić. W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę, zmiksuj dokładnie. Rozgrzej
Corner With Recipesmąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g mrożonego szpinaku 100 g sera z niebieską pleśnią 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy(...)Pamiętajmy, że ciasteczka jeszcze urosną! Na każdym kwadraciku układamy szpinak i pokrojony drobno ser. Zaginamy wszystkie rogi ciasteczek do środka (mi niestety i tak się pootwierały w trakcie pieczenia). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego
Powiedz dietom niepietruszki okazała się strzałem w dziesiątkę. Roladki wyszły rewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką(...)sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Placuszki: ½ szklanki rozdrobnionego rozmrożonego szpinaku bez odciskania * 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki 100 ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Jeśli nie korzystamy z miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy
bistro mamaszklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać mleko i miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę i dolewać wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
Kuchcik gotujeprzepis dodając jeszcze szpinak. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej (1 woreczek ugotowany według przepisu) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki szpinak (ok. 3/4 szklanki już przegotowanego i odciśniętego z wody) 150 gram białego sera 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na smalcu. Dodajemy pokrojony szpinak. Obsmażamy, aż cebula zmięknie
tojestpyszne.blogspot.com150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa(...)dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie
Czerwona Porzeczkaokoło 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne
peggiwkuchnimałych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artporcji na ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano
Gotowanie jest łatweCo zrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem
Ana Mari's worldCo zrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem
Ana Mari's world