Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal(...)usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenświeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 2/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka soli - pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta Przygotowanie : zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut
zdrowa vege kuchniapomysł na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa, ale też z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetnapotrawa na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)SKŁADNIKI 3 jajka całe 3 białka z jajek300g fasolki szparagowej 3 łyżki oliwy z oliwek pół
zielonacukinkażółtego sera olej do smażenia Ciasto na naleśniki 200 g mąki 500 ml mleka szczypta soli 3 -5 łyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę
W Moim Magicznym Domuleniwy weekendowy poranek albo nawet w okresie Wielkanocnym :) Jajko gotowane w koszulce, z kremowym, płynnym żółtkiem, podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej szynki lub bekonu, a wszystko polane genialnym sosem holenderskim na bazie żółtek, klarownego masła i soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną rukoli, świeżego szpinaku, bazylii lub innego zielonego dodatku. Jest to przepyszne śniadanie, które musicie koniecznie(...)zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 duże jajka 1 łyżka octu 1 świeża bułka 2 plastry szynki (dałam szwarcwaldzką) lub bekonu 1 garść roszponki, świeżego szpinaku lub bazylii odrobina masła do posmarowania bułki SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody
Słodko-Słony Świat Ilonyesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto(...)kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego
SzczyptaSmaQchciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie żółtko... SKŁADNIKI 300 g mąki (najlepiej makaronowej) 2 jajka + 1 żółtko 1 łyżeczka soli 3 - 4 łyżki wody 1 białko jaja świeży szpinak 1 duży ząbek czosnku 100 g białego sera + 100g serka Ostrawia z czosnkiem (w oryginale jest ser ricotta, ale my jakoś(...)przepadamy za tym typem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody
MarciochaKucharzyszpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka (nie planowałam go dodawać, ale wyszło mi za mało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka
Codzienne Gotowanieserkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce. Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego
potrawyregionalnewymieszać ok 200 ml śmietany i 200 ml mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem. cytat z forum Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne
Gotowanie jest łatwetrud po wielokroć. Szkoda tylko, że tak szybko znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy
Kuchnia Prezydentowejnajczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól Sposób Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz
Kuchenne aromatychwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną
upichcicsurową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz potrawę albo dogotować pod przykryciem, albo dopiec w piekarniku(...)łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej wędzonej kiełbasy
Karo in the Kitchen