było pyszne!" od jego przeciwnika...?PYSZNA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA Składniki:450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)3 łyżki kaszy manny4 jajkaok. 4 ząbki czosnku (ja dodałam swojskie, malutkie więc było ich około 8,9)4 łyżki śmietanki 30 % (jeśli chcesz)sól i pieprz (jeśli potrzebne) Przygotowanie:Ugotuj jajka na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.Zagotuj
Gotowanie to kochaniekostkę 3-4 ząbki czosnku - pokrojony w drobną kostkę - nie było w oryginalnym przepisie 250g szpinaku mrożonego - brykiety szpinakowe, uprzednio rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody - zastąpiłam nimi świeży szpinak 1 łyżeczka suszonego tymianku - w oryginalnym przepisie był świeży, ale akurat nie miałam 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - tego świeżego u mnie było brak 80g sera feta - rozkruszyć na mniejsze kawałki(...)również nie miałam 1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać zbyt wcześnie, bo ma tendencję do przypalania się . Dodać wcześniej rozmrożony i odcedzony z nadmiaru wody szpinak. Dosypać zioła. Chwilę dusić aby całość
Grunt to przepis!light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo Ser feta
Smaki Ewyrzadko jemy razem poranny posiłek. Tym bardziej cieszy kiedy możemy spokojnie usiąść razem przy stole i zjeść coś dobrego. Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo
Smaczna Pyzapatelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchniacoś idealnego. Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 jajka szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie
Krakowskie smaki Aniponiższego przepisu, wyszło mi 26 rurek cannelloni :) Smacznego :) Składniki na cannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki
NiePieprz.plkiedy zaserwujesz jej różowe naleśniki :) Czego potrzebujemy? - 1,5 szklanki mąki ( u nas pełnoziarnista ) - 1,5 szklanki mleka, - 2 jajka, - łyżka oleju, - 1 burak, - sól. Do środka można dodać nutellę, dżem, słodki twarożek lub przyrządzić naleśniki na słono np. ze szpinakiem i serem feta. Na zdjęciu naleśniki z twarożkiem kokosowym. Twarożek kokosowy (wszystkie składniki blendujemy razem): - 1 kostka twarogu chudego
two broke sistersplates and top with gnocchi and tomato souce. Włóż szpinak, cebulę i czosnek do garnka, przykryj i gotuj, aż szpinak się rozmrozi. Zdejmij przykrywkę i zwiększ ogień. Polós, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej. Potem ostudź w misce, dodaj mąkę i jajka oraz ser, uformuj małe owalne kotleciki i włóż do lodówki na 30 min. Gotuj gnocchi we wrzącej posolonej
Smaki Przyprawy i Kolorypropozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina oleju Muszę przyznać, że ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi(...)sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki
ChilliJemyaromatycznych przypraw - na zdrowie! Cz. II Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Jajka w całości ubijamy, po czym dodajemy naprzemiennie(...)wiadomo nigdy nie chce wyjść idealny ;) Smażymy 5 naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia. Teraz czas na farsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!szczypta płatków chili sól, pieprz 1 jajko rozkłócone Przygotowanie: Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni(...)szpinak wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem
Codzienne Gotowaniefajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami migdałowymi, z brokułem
More food, love and dreamsOgórka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek i szczypiorek siekamy. 3. W blenderze miksujemy szpinak z maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Dodajemy ogórka, szczypior i koper, mieszamy. 5. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem
Szefowa kuchnidodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia w kawałkach w oleju 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 sztuk czarnych oliwek 1 serek kremowy Apetina
Symfonia smakowasałatka z rostbefem pieczonym sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini
królestwo garów