sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej (w sumie jak kotlety schabowe). Kładziemy na patelnię
Marder&Marder Manufactureoregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę możemy posmarować jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez ok 35-40 minut. Idealnie smakuje
ChilliJemygwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis tutaj ) lub innej gęstej
W kuchni wieczoremkońca patelni >.<Przepis:40g płatków owsianych + ok.60ml gorącej wody20g mąki razowej/lub innejduże jajko + ew. białko1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść świeżego szpinakusól, pieprz, ziołastarty ser żółtymasło do smażeniaPłatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki.Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy
More food, love and dreamskotleciki z marchewki i szpinaku. Potrzebujemy: 1 marchew startą na małych oczkach tarki 2 brykiety szpinaku mrożonego (jjeśli nie jest rozdrobniony, po rozmarznięciu należy go przesiekać) 2 łyżki Bielucha lub innego serka naturalnego 2 łyżeczki mąki żytniej 4 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka sezamu pół ząbka czosnku szczypta pieprzu łyżeczka oliwy Wszystkie składniki
MamaOskarkajajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska(...)Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać ricottę i zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, dokładnie mieszając, do czasu połączenia składników. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do małego garnka. Dodać sól i suszone oregano
Bullioziołowy, papryka słodka, curry Farsz:100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę(...)odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje
Czerwona Porzeczkawycinając kręgosłup, który dodaję, na przykład do bulionu. Mięso oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Przepiórkę podałam ze szpinakiem , szparagami i chipsami z topinambura . zastawa
królestwo garówśmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie
Kulinarny Pamiętnikudanego dnia! ;) Składniki (forma o średnicy około 23cm): ciasto: 4 łyżki rozmrożonego i odsączonego szpinaku 1 łyżka serka homogenizowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 1 jajko sos: 4 łyżki serka homogenizowanego czosnek, sól, pieprz do smaku na wierzch: 200g serka wiejskiego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna szklanka śmietany pół łyżeczki cynamonu cukier puder do pospania Zaczynamy
potrawyregionalneTradycyjne brytyjskie śniadanie jest bardzo obfite i przede wszystkim tłuste. Składa się ze smażonych jajek, ziemniaków, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów i tostów. Dodatkowo można dostać black pudding (kaszanka) lub pieczarki smażone na maśle. Jest również wersja wegetariańska, w której podaje się szpinak i tofu. Jadłam je w The Bristolian. Smaczne miejsce, w którym
Pink Envelopetalerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. szpinakowa na zakwasie z wasabi
Bon Appetit MałgorzatyJakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii
Taste Of My Daywiosna, a to oznacza, że będziemy jeść więcej kolorowych warzyw, które bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach . Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z jajkiem, oliwkami i kukurydzą oraz zieloną sałatą masłową, która ostatnio gości w moich codziennych posiłkach. Lubię zwłaszcza jej młode, najmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko(...)sałatą lodową, rukolą drobnolistną, szpinak baby dobrej jakości także doskonale się sprawdzi. Jeśli lubicie zielone oliwki, wykorzystajcie takie, niestety nie potrafię przekonać do zielonch oliwek, jedynie smakują mi te z pestkami, które zajadaliśmy na promocji Cagliari w Krakowie . Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Składniki: kilka liści sałaty masłowej, tych wewnętrznych, jasnych i chrupiących 1 jajko ugotowane na twardo
Moja smaczna kuchniaZapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem. Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem rzymskim, które podkreśliły lekko
Chilli Czosnek i Oliwa