warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą(...)koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny ekologicznej 100 g sera feta sól, pieprz 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia (np. rzepakowy rafinowany) * w razie braku dostępu do nasion, możesz użyć przypraw zmielonych, wtedy pomiń etap podprażania na patelni Przygotowanie: Na suchej patelni umieść nasiona kuminu
Chilli Czosnek i OliwaFaktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować(...)karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej. Naprawdę pozycja obowiązkowa do schłodzonej wódeczki i kompanów
Right Behind The Kitchenidealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę(...)kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż
codojedzeniażółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem. Sposób podania: Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze. Całość skropić oliwą truflową. Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio , które odbyły się na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach(...)obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówjedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych(...)koniecznie, póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre na zlecenie LightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także(...)świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćchilli - pomiń). Na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści rzodkiewki (lub innego) i posyp posiekaną dymką. Bruschetta z wiosenną zieleniną Botwinka, szczaw, pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak - wiosna ma dla mnie smak zielonych liści, także tych dziko rosnących. We wtorek wreszcie udało mi się dostać na targu szczaw - podobno zbierany na łące :) Te kanapeczki inspirowane są kuchnią(...)fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki ze szparagami. Punktem wyjścia był mój przepis z zeszłego roku na tost z grillowanymi szparagami, parmezanem i jajkiem w koszulce . Postanowiłam je jednak nieco "odchudzić" i zamiast jajka dodałam grillowane pomidorki koktajlowe - patent Jamiego z powyższego przepisu. Takie grillowany pomidorek rozsmarowany na toście - miodzio! Oczywiście, jeśli tylko macie
Chilli Czosnek i Oliwaminut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta(...)włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem: W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu . Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku
In my kitchendopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka(...)zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plpieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie(...)Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniasłony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty(...)mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą
Poezja smakupracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu(...)trochę grubo pokrojonego szczypiorku cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę sera żółtego, startego na tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga: ser może być dość słony!) 1. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć
Kuchnia PrezydentowejMoje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy. Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły(...)dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś
Kuchnia Elliesobie, a dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos(...)sposobu życia społeczności Tarahumara zachwyca mnie nieustannie. A teraz do dzieła ;) HUMMUS - pozwolę sobie podlinkować tylko przepis, który podawałam już kiedyś tutaj , przy naleśnikach z hummusem i surowym szpinakiem. SEZAM znajdziecie tutaj a CIECIORKĘ tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdużo smaczniejszy od lazanii. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel(...)rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść. Polecam też: Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Monia miesza i gotuje