połączenie słodkiego owocu z mięsem. Taka sałatka jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki(...)cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne plastry i układamy na naszej sałatce
W kuchni wieczorembrukselka z wody. Pewnie każdy z nas je zna, prawda? A może zamiast ich unikać zróbmy je na nowo? Inaczej, smaczniej, ciekawiej. Ja do szpinaku przekonałam się już dawno. Lubię go w sałatkach, daniach z makaronem czy chociażby w omlecie, na który przepis ostatnio podawałam. Znacznie gorzej szło mi z brukselką. Nie przepadam za jej zapachem podczas gotowania
Simple DishSpaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatityquinoi "San Fran" pod kurczaka i grilowaną paprykę w wykon. ang. szefa kuchni -Jamesa Oliviera zwanego "Jamie Olivier". SKŁADNIKI na 2 porcje: sałatka: 150 g suchej quiunoi 1/2 świeżej papryczki chili 100 g młodego szpinaku (baby) 2 dymki ze szczypiorkiem garść gałązek świeżej kolendry (lub natki pietruszki) garść listków mięty 1/2 twardego na wpół dojrzałego mango 1 twarde awokado(...)smaku extra: 8-10 płaskich kawałków łososia oliwa do smażenia sól do smaku Wykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać. Awokado przekroić na pół
Sztuka gotowania w/g Samiryrestauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze
KUCHARNIAszybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki
IMPRESJA SMAKUorganizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten. Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem
peanutbuttermonsterzrobić z nich coś pysznego i tak właśnie powstał pomysł na sałatkę, którą Wam dziś prezentuję. Składniki na sałatkę: 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (400 gramów) lub duża pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat 1/2 opakowania młodego szpinaku 8-10 kolb młodej kukurydzy 4 jajka 3 małe czerwone cebule 1 mała ostra papryczka garść świeżego tymianku garść świeżej(...)zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Szpinak dokładnie umyj na sitku, następnie wysusz na papierowym ręczniku. Kukurydzę obierz z łupin
Garniec Magalieskładniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku
Domowy Smak Jedzeniaulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)absolutnie do wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania
Życie na widelcuJako, że ma być on u mnie ruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim i bazylią Czesławy Zarzeckiej(...)prażone ziarna Ziołowo Mi od Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom
Z Kuchni Do Kuchniwidać pstrąg nienaruszony mimo iż był tylko delikatnie skropiony olejem rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page(...)minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W wolnym czasie możemy przygotować Ziemniaczki Niedźwiedzie i sałatkę. Na końcu lekko skrapiamy rybę olejem rzepakowym. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut na każdej stronie. Usmażoną rybkę ułożyłam na upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny
Blondynka GotujeSKŁADNIKI 0,5 kg bobu 1-1,5 szklanki pokrojonego szpinaku świezego sól, pieprz(...)sałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchniPożywna, zdrowa i pyszna zupa krem ze szpinaku z jajkiem. Szpinak można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu czy podsmażeniu. Dzięki temu możesz go dodać do sałatki na zimno, jak i przekąski czy obiadu na ciepło. Możliwości jest bardzo wiele. Składniki: 3 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka oleju sól pieprz 1 jajko
Smaczne Potrawy