szpinak salatka - 750 przepisów (strona:25/50)

Światowy Dzień Makaronu - inspiracje 253

sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami  Spaghetti z cukinią ala carbonara  Makaron z szpinakiem i kurczakiem Spaghetti z truskawkami

Ala piecze i gotuje
Sałatka z arbuza i fety z malinami 282

Podczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  50 g sera feta,  duży plaster arbuza,  5 łyżek malin,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach.  Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny.  Polać sosem bazyliowym.  Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 213

Jajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :) Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach" , na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami).  Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam(...)pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli.  Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie? Ja oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z łososiem i szpinakiem 180

Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec(...)międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić w słupki. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, następnie dodać szpinak, ogórka, pomidora, a na sam koniec kawałki łososia. Każdą zrolowaną tortillę owinąć w folię aluminiową, aby podczas

Ugotować
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 133

czerwonej cebuli2 rzodkiewkiszczypioreksos:1 łyżka musztardy1 łyżka naturalnego miodu3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNa półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość

Bon Appetit Małgorzaty
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 122

których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu(...)osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski.  W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku.  Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym

Roślinna - blog wegański
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 186

połączenie z dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki. Z bakłażana usuwamy część pestek. Warzywa kroimy w grube słupki. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce(...)skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy.   Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku. Na środek wykładamy kawałki makreli, w osobnym naczyniu podajemy

Karo in the Kitchen
Sałatka pomarańczowo-szpinakowa, filmy LAF-owskie 138

serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Świetne połączenie warzyw i owoców! Smakuje genialnie! Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych, musisz koniecznie wypróbować. Sałatka pochodzi z Hiszpanii. Przepis z książki Kuchnia wegetariańska świata . Składniki: 4 pomarańcze 200 g szpinaku 1/2 czerwonej cebuli 150g czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki

Qlinarnie i Qlinarnie
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden

zielonacukinka
Sałatka słoikowa 1154

pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone:  ogórki kiszone / konserwowe(...)ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę  do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 241

mogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya

Magiczna kuchnia Darii
Kruche ciasteczka - kwiatki 185

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 103

próbowania. Nigdy przedtem nie próbowałam młodych listków kalarepy, a wrzucone na wrzątek i potraktowane jak szpinak stają się miękkie i pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku

Mango Papaja
For the great end of the day 149

czyli lekka salatka z burakiem zestaw dla 2 osob czas przygotowania 5- 10 min Skladniki: 2 garscie lisci szpinaku baby lub mlode liscie buraczkow 1 sredni burak parmegiano regiano wg uznania sol (ew. wloski dressing) oliwa z oliwek Liscie nalezy wylozyc na talerz (umyc przed wylozeniem). Wybierajac buraka, wybierzcie twardego, swiezego, tylko taki da nam soczystosc w salatce. Umytego

Lajtkraft food intolerance
Potrawy na Sylwestra 213

Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania