widać pstrąg nienaruszony mimo iż był tylko delikatnie skropiony olejem rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page(...)minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W wolnym czasie możemy przygotować Ziemniaczki Niedźwiedzie i sałatkę. Na końcu lekko skrapiamy rybę olejem rzepakowym. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut na każdej stronie. Usmażoną rybkę ułożyłam na upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny
Blondynka GotujeSKŁADNIKI 0,5 kg bobu 1-1,5 szklanki pokrojonego szpinaku świezego sól, pieprz(...)sałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchniPożywna, zdrowa i pyszna zupa krem ze szpinaku z jajkiem. Szpinak można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu czy podsmażeniu. Dzięki temu możesz go dodać do sałatki na zimno, jak i przekąski czy obiadu na ciepło. Możliwości jest bardzo wiele. Składniki: 3 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka oleju sól pieprz 1 jajko
Smaczne PotrawySkładniki: 200g świeżych liści szpinaku odmiany baby 1 owoc granatu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z pół cytryny pieprz Wykonanie Szpinak
w mojej kuchnidlatego najczęściej jadamy je w takiej formie. Te z dodatkiem camemberta polecam na kolację z dodatkiem lekkiej surówki lub na obiad z frytkami i sałatką. Składniki: duży filet z kurczaka pomidor kilka liści szpinaku 8 plasterków sera camembert sól pieprz słodka papryka ząbek czosnku 2 łyżki oleju + do wysmarowania blaszki zielona cebulka Mięso podzielić na 4 płaty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświatem Każde jest inne. Czasami wgapiam się w skorupkę i szukam obrazów. Wiele można zobaczyć. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Sałatka lekka jak piórko na wielkanocny stół. Dopełnienie. Opakowanie szpinaku baby opakowanie pomidorków truskawkowych 7 jaj przepiórki na twardo Sos: oliwa z oliwek ząbek czosnku sok z cytryny sól i pieprz ocet winny
AZgotuj!Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam
Smaczna Pyzaszybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna
Pasja Smakuminut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu. Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku. Smacznego! Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy
Przysmaki KarolkiDzień dobry!Na targowych straganach coraz więcej nowalijek. Świeże rzodkiewki, botwinka, szpinak. Wszystko wygląda tak wiosennie i kolorowo. Nie sposób się oprzeć, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty pomysł na sałatkę czy to na śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia.Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćpropozycje:) Gotuję według przepisów, które mnie urzekły, czasami coś dorzucę od siebie, czasami wymyślę coś sama. Zasada panuje tylko taka :szybko, smacznie i niedrogo! Sałatka świetnie komponowała się w zestawieniu z Lazania ze szpinakiem, cukinią i serem camembert. Składniki: 1 kulka sera mozzarella kilka pomidorków koktajlowych (cherry) mały pęczek bazylii oliwa extra vergine sól pieprz Wykonanie:Ser mozzarella
Blondynka GotujeZielona wariacja – SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I... Artykuł SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEinaczej, jak tylko zrobić coś pysznego na dobry początek dnia. Zapraszam Was na kolejną sałatkę. Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną(...)Kolejno przygotować sos - do małego słoiczka dodać wszystkie składniki, następnie zamknąć słoiczek i energicznie potrząsnąć. Do sałatki pasuje też zwykły winegret na bazie cytryny - jednak ten, który ja podaję, wybitnie tutaj pasuje. Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii, posypujemy całość orzechami, następnie fetą. Kolejno doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem
Garniec Magaliesałatki możecie wykorzystać warzywa, które najbardziej lubicie ja wzięłam do co sezonowe oraz zawsze znajdujące się pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone(...)wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki Łakomczuszkiwięc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie(...)Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej
Chilli Czosnek i Oliwa