szaszłyki - 3186 przepisów (strona:99/213)

Sos adżika 101

wszystkiego. Doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i drobiem. Możesz nią posmarować kanapki z ulubioną wędliną, albo (w wersji niezbyt drobno zmielonej) potraktować jako dodatek do kebabów, szaszłyków, kotletów mielonych i makaronu. Adżika w firmie gładkiego sosu sprawdza się także jak składnik marynat do każdego rodzaju mięsa. Co to jest adżika  Adżika, inaczej adżyka lub adjika

Cztery Fajery
Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2 89

kilka ziarenek ziela oraz pieprzu. Osączone ogórki układać w słoikach do około 3/4 wysokości, uzupełnić zalewą. Pomiędzy plasterkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków usunąć powietrze ze słoików i mocno zakręcić. Sałatkę pasteryzować w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki pozostawić jeszcze przez 5 minut w garnku z gorącą

Moja Książka Kucharska
Ogórki krokodylki 213

Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić

Moja Książka Kucharska
Smażone śliwki w cieście. Owocowy deser na ciepło 85

sposób, aby sprawdzić czy olej jest już gotowy do smażenia. Sprawdzamy zanurzając na chwilę drewniany patyczek, aż do dna garnka. Może to być rączka drewnianej łyżki lub patyczek do szaszłyków, polecam również bambusowe pałeczki do sushi.   Kiedy  przy patyczku pojawią się małe bąbelki olej jest gotowy do smażenia. Na talerzyk wysypujemy cukier, śliwkę lekko rozchylamy i tylko

Tajemnice Smaku
Kotleciki szu szu 78

klarowane lub olej rzepakowy). Podsmaż je pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika. Możesz je także pokroić w kostkę i dodać do sałaty z pomidorkami, oliwkami, winegretem.. Nadziane na szaszłyki z dodatkiem bagietki lub grzanek też będą świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Japońskie pierożki gyoza 151

czosnku Składniki łączymy w miseczce i gotowe. Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać: Spring rolls z krewetkami. Niesamowity sos do maczania sajgonek>>> Japońskie szaszłyki z kurczaka yakitori>>> Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>> Curry z kurczaka po indyjsku

Moja Książka Kucharska
Metody grillowania – poznaj je i grilluj jak profesjonalny grillmaster 71

piekarniku z użyciem termoobiegu. Metoda grillowania bezpośredniego znajduje natomiast zastosowanie w przypadku jedzenia, którego przyrządzanie zajmuje do 20 minut. Mogą to być np. hamburgery, filety rybne, owoce morza, szaszłyki warzywne czy kiełbaski. Metody grillowania – grill węglowy Jeśli chodzi o grille węglowe , to metoda grillowania pośrednia polega na tym, że po uzyskaniu odpowiedniej ilości żaru, należy przesunąć go na bok, zaś

Dorota Smakuje
Sałatka warzywna z serem oliwkami i kolendrą 71

wyglądem sałatkę grecką, tylko ser owczy jest inny, tam jest ser feta. Sałatka może być jedzona sama lub z jakimś mięsnym dodatkiem np. z mięsem z grilla, z koftami, szaszłykami. Ma atrakcyjny wygląd i smak, jest kolorowa, pyszna i zdrowa. Jeśli szukasz przepisów na inne letnie sałatki to zerknij TUTAJ . Sałatka warzywna z serem oliwkami i kolendrą to idealna propozycja

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych 74

soku. Dzięki wytrąceniu części wody, tzatziki nie będzie wodniste, lecz zyska pożądaną zagęszczoną konsystencję. Greckie tzatziki wykorzystaj jako sos do wrapów z tortilli, jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy szaszłyków z grilla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tzatziki na bazie jogurtu greckiego 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Sos Kuchnia: Grecka Trudność: Łatwe Ilość 1 miska Przygotowanie

ProstePesto.pl
10 pomysłów na szybkie przekąski na grilla 659

Wspólne grillowanie to idealna okazja nie tylko do spotkań z rodziną i przyjaciółmi, ale również do przygotowania ulubionych dań. Oprócz kiełbasek i szaszłyków, na grillu nie może także zabraknąć pysznych przekąsek, które będą doskonałym dodatkiem do mięsa. Poniżej mamy dla was 10 pomysłów na szybkie przekąski na grilla. 1. Roladki z tortilli z łososiem przepis na AlleDobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

BabskiePorady.pl - Przepisy
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu 88

wegetarian możemy przyrządzić grillowany ser halloumi oraz warzywne saszetki z pieczarek, cukinii, papryki, pomidorów, cebuli i bakłażana.  Na grillu możemy również przygotować deser. Latem świetnie sprawdzą się grillowane szaszłyki z owoców. Jeśli posiadamy system GBS, możemy skorzystać z kamienia do pizzy i na grillu przyrządzić pizzę na słodko z czekoladą i owocami np. truskawkami czy malinami. Dzięki GBS możemy

Smaki Na Talerzu
Desery z grilla? Czemu nie! 78

typowe dania grillowe to tylko część tego, co możemy uzyskać korzystając z tego urządzenia. Na grillu z powodzeniem możemy przygotowywać desery. Ich smak jest absolutnie niepowtarzalny. Przykładowo szaszłyki z owoców opieczone na grillu węglowym smakują zupełnie inaczej niż zwykle i naprawdę trudno im się oprzeć. Deser z grilla z systemem Gourmet Barbecue To właśnie owoce są tym rodzajem deseru, który

Kuchnia MagdaLeny
Desery z grilla? Czemu nie! 78

typowe dania grillowe to tylko część tego, co możemy uzyskać korzystając z tego urządzenia. Na grillu z powodzeniem możemy przygotowywać desery. Ich smak jest absolutnie niepowtarzalny. Przykładowo szaszłyki z owoców opieczone na grillu węglowym smakują zupełnie inaczej niż zwykle i naprawdę trudno im się oprzeć. Deser z grilla z systemem Gourmet Barbecue To właśnie owoce są tym rodzajem deseru, który

Kuchnia MagdaLeny
Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką 167

tortownicy upiecze się 10 min szybciej). Boków rantu czy tortownicy nie smarujemy. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 50-55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką – wsadzamy do dna, wyciągamy i patrzymy czy jest suchy). Gdy się upiekł, piekarnik uchylamy, a biszkopt pozostawiamy na 10 minut do przestudzenia. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (można

Poezja smaku
Kofty z grilla 65

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy robota z hakiem. Masa musi być kleista. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki, które owijamy dookoła drewnianego patyczka do szaszłyków. Mięso musi dobrze do niego przylegać. Każda koftę smarujemy oliwą i grillujemy ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu. W zależności od mocy grilla po ok. 15-20 minutach powinny być

Kulinarne przygody Gatity