szaszłyki - 3186 przepisów (strona:106/213)

Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami 91

kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej. Kto czyta naszego bloga wie, że takie hybrydy mięsno-warzywne to u nas standard. Z mieszanki kaszy i mięsa robimy pulpety, kotlety, burgery i szaszłyki. Teraz też zupy. Zupa z pulpetami zawiera pulpeciki z kaszy gryczanej niepalonej. Nie ma ona tak intensywnego smaku jak siostrzana kasza palona, który jednym się podoba innym przeciwnie i właściwie

Niedzielny kucharz
Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem 121

Przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi, a następnie za pomocą radełka kroimy na 3 cm paski. 4. Każdy pasek składamy na pół, przez środek robimy wgłębienie za pomocą patyczka do szaszłyków. Następnie każdy element dwu – trzykrotnie skręcamy wokół własnej osi. 5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem

Kuchnia Na Wypasie
ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM 95

ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK    TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI     BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI   Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem: – Aromatyczne i pyszne – Idealne na święta

globuskulinarny
SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ 95

wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny smak roszponki. Smaczna i zdrowa nieoczywistość. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU:   SZASZŁYKI CAPRESE Z OLIWKAMI     SMAŻONA FETA Z SYROPEM KLONOWYM RUKOLĄ I OLIWKAMI     SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI     SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH

globuskulinarny
Cong you bing i xiāngcháng 89

pojechać, dlatego jeśli się tam wybierzecie, bo w moim przypadku się nie zanosi, możecie trafić na ulicy własnie na takie coś. Składniki: - mąka - szalotka - jakieś parówki - patyczki na szaszłyki - olej Wykonanie: Mąkę ugniatamy z wodą i odrobiną oleju. Ugniatamy to słowo klucz, bo daje nam pojęcie jakiej konsystencji ma to być ciasto. Dodajemy pokrojonej szalotki i ugniatamy, aż się dobrze

Kryzysowa Książka Kucharska
Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao 104

owocowym. Każdą z mas wymieszaj dokładnie z dodatkami. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki w podanej powyżej kolejności, zaczynając od białej masy bez dodatków. Patyczkiem do szaszłyków zamieszaj masy w keksówce, tworząc zygzaki (po upieczeniu babka będzie ładnie prezentowała się w przekroju). Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 40 minut

ProstePesto.pl
Paluchy wiedźmy. 112

mniejsze części.  Z każdej części ukulać dłonią mniejszy wałeczek.  Z jednej strony końcówkę posmarować białkiem. W to miejsce wcisnąć migdał.  Zaraz za migdałem zrobić patyczkiem do szaszłyków 3 wgłębienia, tak samo  zrobić na drugim końcu.  Gotowe paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około

Agusiowe smakołyki
Ziemniaki z gzikiem 96

postne dni lub ciekawy bezmięsny obiad. Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych: – pieczone ziemniaki – ziemniaki zapiekane ze śmietaną – ziemniaki nakrajane – ziemniaki w mundurkach – kotlet schabowy – ragu z kaczki – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – polędwiczki z kurkami – królik w winie – polędwiczki z szynką parmeńską – żeberka barbeue – pulled pork – kotlet de volailee – kurczak na butelce piwa ZIMNIAKI Z GZIKIEM Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Kotlety z ryby i orkiszu 112

żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego

Niedzielny kucharz
Hamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika 129

hamburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, następnie układamy liście sałaty, pomidora, cebulę, ogórka zielonego, kurczaka. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy hamburgera. Wbijamy patyczek od szaszłyka, aby całość dobrze się trzymała. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy albo w słupki albo w ćwiartki (wg uznania).  Pokrojone ziemniaki jeszcze raz płuczemy pod wodą

Smaki Natalii
Gyros - grecki street food 129

Mięso można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub zgrillować.  Smażenie na patelni po kilka minut obracając mięso co jakiś czas. Grillownie - grillować mięso nadziane na szpadki do szaszłyków po kilak minut z każdej strony. Pieczenie w piekarniku - mięso piec przez 15-20 minut aż będzie rumiane. Gyros - jak podać? Gyrosa podawać w przypieczonym/zgrillowanym chlebku pita z dodatkiem plastrów

Codzienne Gotowanie
Chinkali 2914

pierwszy raz jadłem jeszcze za czasów ZSRR. Ówczesną podróż w rejony Kaukazu zapamiętałem z wielu powodów, z których jednym była właśnie fenomenalna regionalna kuchnia. A jedzone na zboczu Elbrusa szaszłyk i chinkali nie tylko miłym wspomnieniem. Jako że specjały Zakaukazia przygotowywane są w Polsce w wielu przypadkach przez osoby, które te rejony znają jedynie z książek – niekoniecznie kucharskich – to chaczapuri

Kulinarna Pokusa
CIASTO DYNIOWO CZEKOLADOWE 140

dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 2 łyżki jogurtu i kakao. Krótko mieszamy, do połączenia. Na spód formy na przemian wykładamy łyżkę masy jasnej i ciemnej. Patyczkiem do szaszłyków zakreślamy w cieście ósemki, by uzyskać efekt marmurka. Pieczemy  około 45 minut , do suchego patyczka. Zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia.  Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz i ostrożnie wyjmujemy

cool and minty
Przegrzebki zawijane w boczku 105

Składniki:         10 plastrów grubo krojonego boczku   10 przegrzebków   2 łyżki mieszanki przypraw   pół łyżeczki soli   10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut   świeżo zmielony czarny pieprz   2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej          Przygotowanie:       Piekarnik rozgrzałem do temperatury

R'n'G Kitchen
Ziemniaki jak z ogniska! 393

Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych: –  pieczone ziemniaki –  ziemniaki zapiekane ze śmietaną –  ziemniaki nakrajane –  ziemniaki w mundurkach –  kotlet schabowy –  ragu z kaczki –  szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym –  polędwiczki z kurkami –  królik w winie –  polędwiczki z szynką parmeńską –  żeberka barbeue –  pulled pork –  kotlet de volailee

nietylkopasta.pl