szaszłyki - 3147 przepisów (strona:109/210)

Sernik z musem z pieczonego rabarbaru 137

składników. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na masę serową wyłożyć mus z rabarbaru w formie kleksów o różnej wielkości ( i w różnych punktach, nieregularnie ). Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę zanurzyć w masie serowej i przeciągnąć przez masę i mus, wzdłuż i wszerz, tworząc esy-floresy. Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Powierzchnia sernika

Opowieści z piekarnika
Sos bazyliowy (dip) 112

bazylią i jogurtem naturalnym Najczęściej polewam nim sałatę, ale jest też świetnym dipem do przekąsek (krakersów, paluszków, wędlin, gotowanych jajek) . Może również ciekawie urozmaicić dania z grilla zarówno mięsa, szaszłyki, jak i pieczone warzywa.   Pomysły na przekąski… ** Pasta z tuńczykiem i jajkiem ** Przekąska z jajkiem ** Jajka po polsku ** Mini tortille z szynką i sałatą lodową   (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.
Zakwas buraczany 139

laurowy umieszczamy mniej więcej w połowie układanych warstw. Na koniec dociskamy buraki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą. Na litr wody przypada 1 łyżka soli. Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Gdy już wszystko jest gotowe słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy do ciepłego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni. Po ukiszeniu cedzimy zakwas, przelewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Marynaty do mięs - 4 przepisy 133

Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.  Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. P.S. W tej marynacie przygotowałam fileta z kurczaka na szaszłyki - dlatego pokroiłam go w większą kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Marynaty do mięs - 4 przepisy 133

Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.  Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. P.S. W tej marynacie przygotowałam fileta z kurczaka na szaszłyki - dlatego pokroiłam go w większą kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka maślane owsiane 111

sypkie, ale tym nie należy się przejmować. Na papierze do pieczenia formujemy prostokąt i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nacinamy prostokąty o dowolnych wymiarach, nakłuwamy głęboko patyczkiem do szaszłyków lub widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki rozdzielamy ciastka, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pyszna sałatka do grillowanych potraw 113

Wszystko wymieszać w misce. Przygotować Vegetę Natur do sałatek i dipów jak podano na opakowaniu. Dodać do sałatki i raz jeszcze wymieszać. Przyprawić pieprzem. Najlepiej podawać z grillowaną kiełbasą, szaszłykami lub mięsem

Gotuję Testuję
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1 94

sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem na stole pojawiły się dania na ciepło: Mcwadi w chlebku lawasz, czyli szaszłyk wieprzowy w cienkim cieście. Szkmeruli, delikatne kawałki kurczaka w czosnkowym sosie. Nie zabrakło także idealnie przyrządzonego okonia morskiego i oczywiście tradycyjnego Chaczapuri nadziewanego lokalnym serem. A to wszystko w otoczeniu

kuron.com.pl
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.2 98

jakie stworzyła nasza cywilizacja. Pośród nich była też gruzińska pieśń narodowa Czakrulo . Jednak nie samą kulturą człowiek żyje. Jeżeli chodzi o jedzenie to oprócz dobrze mi już znanych: chaczapuri , szaszłyków mcwadi i sałatki z ogórków i pomidorów, miałem okazje spróbować także kilku innych przysmaków: borano czyli dania przypominającego szwajcarskie fondue, przyrządzonego z lokalnego sera zalane rumianym masłem, sinori , czyli cienkich

kuron.com.pl
PIECZONE ZIEMNIAKI 85

minutach pieczenia mieszam delikatnie łyżką, aby ziemniaki upiekły się równomiernie. Podaję gorące ze zsiadłym mlekiem i traktuję jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do kotletów schabowych, mielonych, sznycli, szaszłyków mięsno-warzywnych. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ziołowy dip do warzyw 86

jogurtowy z natką pietruszki, szczypiorkiem i ziołami - do grillowanych warzyw lub szaszłyków idealny! Szybki w przygotowaniu - tylko 4 składniki, dwie minuty i gotowe! Składniki: 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów Przygotowanie: Do jogurtu dodajemy przyprawę oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Mieszamy. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Lena Gotuje
Sos z fetą (dip) 86

Można nim polać również gotowane lub pieczone warzywa np. kalafior, brokuł, cukinię.   Sos polecam do… ** Paluszków serowych z ciasta francuskiego ** Cukinii faszerowanej mięsem ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Szaszłyków drobiowych z ananasem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180-200 g) 100 g fety 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarny S.O.S.
MIĘSA NA GRILLA W TRZECH PYSZNYCH MARYNATACH + FIMIK 82

kostkę mięso i mieszamy. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Do trzeciej dodajemy karczek i mieszamy. Również odkładamy do lodówki.  Z mięsa pokrojonego w kostkę robimy szaszłyki i wszystko grillujemy. Smacznego.                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Murzynek na kefirze 182

energicznie ze śmietanką *** *** Ciasto pokrywamy równomiernie polewą czekoladową *** *** Na polewę nakładamy poprzeczne paseczki z lukru (zrobiłam to szybkimi ruchami za pomocą małej łyżeczki) *** *** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków przeciągamy prze całą długość ciasta raz w prawo, raz w lewo tworząc zygzaki. Całą operacje trzeba wykonać dość szybko, gdy polewy są jeszcze płynne, inaczej szlaczki nam się nie rozmarzą

Blog z Apetytem