szarlotki - 4330 przepisów (strona:7/289)

Szarlotka z serkiem - bez jajek! 210

Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki:3 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 206

roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo  ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym u Flowerka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 206

Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem.      Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę :D) można podawać na ciepło, z lodami, jogurtem greckim czy truskawkami, jednak solo smakuje wyjątkowo dobrze - jest tutaj sporo ciekawych smaków i dodatkowe ulepszenia

sama złodycz
Jabłecznik 134

Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie(...)było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z bezą 94

Czas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Może w Polsce 🙂 Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. Chyba każde państwo ma swoją wersję tego pysznego ciasta. W naszym kraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu(...)Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem , szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie , do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam. Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym cieście. Na wierzchu

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka. 12617

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300-310g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 3 łyżki cukru pudru

Kulinarne Przeboje
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 256

Szarlotka sypana , czyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki(...)wierzycie? Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna, łatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne szarlotki w wersji Mini czyli poWeekendowe Lakocie odc.37 225

Obiecane wczoraj mini ciacha czyli Szarlotka w wersji idealnej dla małych łasuchów, dla tych bardziej zapracowanych ale i cudna ze śmietaną, kremowym serkiem bądź na ciepło. Przepis znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic".Pyszne szarlotki w wersji Mini25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych1/2 łyżeczki cynamonu50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 184

drugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
O waznym Dniu i Szarlotka sliwkowa czyli Slodki Czwartek odc.60 157

W ramach szarlotkowych kombinacji weekendowych dla Małżona postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Trufli.Szarlotka jest delikatna, odpowiednio słodka i kwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka na półkruchym cieście 177

książek kucharskich.  Była to moja pierwsza książka z której właściwie uczyłam się gotować. Czyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r.  Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2 jaja150 g cukru pudru5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru1 paczka(...)myślę że mogłaby być nawet trochę większa  - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu.Przepis dodaję do akcji  NIE BYLE JAKA SZARLOTKA

Stare Gary
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 384

kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują(...)kolor.Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.Smacznego Post Przepis na jabłecznik (szarlotkę) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Szarlotka, albo jabłecznik, jak kto woli 242

Sezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Drożdżowa szarlotka z budyniem 155

dzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku(...)cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g  stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka z bezą 238

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.Potrzebne nam będzie:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę-6 łyżek cukru-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-2 słoiki jabłek   Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto(...)Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut.Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.Nie będziemy czekać, aż ostygnie. Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania