Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki:3 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościroku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym u Flowerka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem. Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę :D) można podawać na ciepło, z lodami, jogurtem greckim czy truskawkami, jednak solo smakuje wyjątkowo dobrze - jest tutaj sporo ciekawych smaków i dodatkowe ulepszenia
sama złodyczKilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie(...)było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl
Waniliowe ImprowizacjeCzas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Może w Polsce 🙂 Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. Chyba każde państwo ma swoją wersję tego pysznego ciasta. W naszym kraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu(...)Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem , szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie , do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam. Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym cieście. Na wierzchu
SprawdzonaKuchnia.plSzarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300-310g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 3 łyżki cukru pudru
Kulinarne PrzebojeSzarlotka sypana , czyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki(...)wierzycie? Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna, łatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObiecane wczoraj mini ciacha czyli Szarlotka w wersji idealnej dla małych łasuchów, dla tych bardziej zapracowanych ale i cudna ze śmietaną, kremowym serkiem bądź na ciepło. Przepis znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic".Pyszne szarlotki w wersji Mini25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych1/2 łyżeczki cynamonu50 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórydrugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody
Dzieje kuchennej WiewióryW ramach szarlotkowych kombinacji weekendowych dla Małżona postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Trufli.Szarlotka jest delikatna, odpowiednio słodka i kwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążek kucharskich. Była to moja pierwsza książka z której właściwie uczyłam się gotować. Czyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r. Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2 jaja150 g cukru pudru5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru1 paczka(...)myślę że mogłaby być nawet trochę większa - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu.Przepis dodaję do akcji NIE BYLE JAKA SZARLOTKA
Stare Garykulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują(...)kolor.Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.Smacznego Post Przepis na jabłecznik (szarlotkę) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku(...)cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1
Moje pyszne gotowanieMamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.Potrzebne nam będzie:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę-6 łyżek cukru-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto(...)Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut.Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.Nie będziemy czekać, aż ostygnie. Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.Smacznego
Maminek kulinarny