Sezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku(...)cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1
Moje pyszne gotowanieMamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.Potrzebne nam będzie:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę-6 łyżek cukru-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto(...)Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut.Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.Nie będziemy czekać, aż ostygnie. Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.Smacznego
Maminek kulinarnySzarlotka pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Składniki:3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukrucukier waniliowy200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek4 jajka6 jabłek1/2 szklanki rodzynek 1/2 laski wanilii1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy żeby
Smakowity Blog KulinarnyJabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratkąSkładniki:Ciasto:400 g mąki krupczatki200 g schłodzonego masła1 jajko2 żółtko1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku
Mania GotowaniaOstatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że miałam do pilnego zagospodarowania niecałe opakowanie serka mascarpone, więc pomyślałam, żeby to jakoś z chęcią na szarlotkę połączyć. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki
charlotte gotujeKolejny przepis, który opracowałam na zasadzie: ZOBACZ ZDJĘCIE, POMYŚL, WYKONAJ. Prezentuje się naprawdę nieziemsko. Smak boski, jak na szarlotkę przystało.Wygląda tak, jakby poukładane były na niej róże. Wykonana z jabłek rosnących na drzewie w moim ogrodzie. Pracochłonna, ale znika o wiele szybciej;). Naprawdę gorąco polecam. Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 3 szkl mąki 1 łyżeczka(...)Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Te oto zdjęcie zobaczyłam i na jego podstawie powstała moja nowa szarlotka! A tak wyglądała moja kilka chwil przed wskoczeniem do piekarnika
Malinowe Pocałunkiszarlotkę upiekłam na spotkanie z naszymi znajomymi. W przeciwieństwie do Pleśniaka, tutaj piana upiekła się dokładnie tak jak powinna. Sama szarlotka też smakowała wybornie. Niestety zdjęcia robiłam dość późno więc wyszły niekoniecznie tak jakbym chciała. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 200 g masła 1/3 szklanki cukru 5 - 6 jabłek
Sto kolorów kuchniBardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła
Salonik smakówpopisowa szarlotka mojej teściowej. Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie. Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. Składniki: 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek(...)minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniSzarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje
Czerwona Porzeczkapopołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną. Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie
Salonik smakówApple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę. Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu
SMYKWKUCHNIsumie lato ale dni są tak pochmurne i zimne że w końcu to już nie wiem czy to lato czy już jesień. Naszło mnie na szarlotkę która również kojarzy mi się z jesiennymi dniami ale za to sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g
Ala piecze i gotuje