Wspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam. Składniki ciasta:5 jajek1 szklanka cukru1 ½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag margarynyNadzienie jabłkowe:1 kg jabłek (zawsze daję więcej)1 kisiel cytrynowy3 łyżki cukruDodatkowo:cukier puderJabłka obrać i pokroić. Przesmażyć
Praktyczna plCiasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek1 szklanka cukru1 ½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag margaryny1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo:ok. 70 dag truskawek1 opakowanie kisielu
Praktyczna plBananami http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty-z-bananami.html 9. Marynowany czosnek http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html 10. Quiche Śródziemnomorska http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/quiche-srodziemnomorskie.html 11. Zapiekane Jajka http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/dieta-dzien-2-czyli-zapiekane-jajka.html 12. Szarlotka z Budyniem http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-budyniem.html 13. Ser Żółty Panierowany http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/ser-zoty-panierowany.html 14.Mufinki z Krówką http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/muffinki-z-krowka.html 15. Deserek w Czekoladowym Kubku http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/deserek-w-czekoladowej-szklaneczce.html
NaKońcuJęzykawww.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post Jabłka w karmelu
Marta Gotujeporze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka 14 g suchych drożdży Kruszonka: 80 g masła
sama złodyczPolecam ciasta z mojego drugiego bloga, odświeżam przepisy. Czarny las Zielona szarlotka
W kuchennym oknie Ewydawna miałam ochotę na ciacho jabłkowe, ale nie na tradycyjną szarlotkę. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWitam wszystkich, którzy odwiedzają moją stronę. Startuję z mojego kuchennego okna. Mam nadzieję, że wspólnie będziemy odgrzebywać stare, sprawdzone przepisy, ale również sięgać do tego co
W kuchennym oknie Ewypokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną
W kuchennym oknie EwyDzisiejszy przepis to przepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik.Jego przygotowanie trwa tyle, ile nagrzanie się piekarnika do 170 stopni i nie wymaga doświadczenia
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania
Kolizje Smakówmigdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może być ciekawe połączenie..). Można nim polewać lody czy naleśniki. OuzoOuzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone
Chilli Czosnek i OliwaNadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedynie wypicie jakiejś kawki czy soku, ale zapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców
W mojej holenderskiej kuchnijednym naczyniu. -Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. -Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest
RAROSSA