szarlotki - 4330 przepisów (strona:215/289)

Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 310

dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego.  Jabłko z cynamonem, czyli absolutnie genialne połączenie znane między innymi z szarlotki ( KLIK ), doskonale sprawdza się i w tym przypadku i aż prosi się o skonsumowanie. Całość przypomina nieco owocowe spaghetti ( KLIK ), jednak jest o wiele bardziej aromatyczna.  Porcja to 337kcal

peanutbuttermonster
LIEBSTER BLOG AWARD 122

jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?  Pierwsza myśl to Francja, ale nie wiem czy mogę się ze sobą zgodzić;) 9. Jakie masz hobby poza gotowaniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak przygotować jabłka na szarlotkę? 160

Trzeba mieć cynamon, ponieważ bez niego ani rusz! :) Imbir też trzeba mieć :) I cukier :) No i jabłka - 1,5 - 2 kg :) A potem zagotować, ostudzić i upiec pyszną szarlotkę. Przygotowanie takich jabłek zajmuje góra 30 minut od momentu wyłożenia jabłek na deskę do krojenia, do momentu odstawienia do wystygnięcia :) Aż szkoda nie zrobić! Składniki: 1,5 - 2 kg jabłek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka na... ciasteczkach - herbatniki z masą kakaową i płatkami kukurydzianymi 141

Andrzejki. Trzy dni temu na zebraniu (jako, że w Trójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 123

Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać.  To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 94

cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.  Możemy z nich robić szarlotki lub inne pyszności.                            Życzę

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka! 193

Dzień Dobry!  Jakiś czas temu po raz pierwszy przygotowałam domową szarlotkę, ale niestety nie zrobiłam zdjęć. Ciasto tak mi zasmakowało, że wczoraj znów je przygotowałam. Tym razem zrobiłam nawet zdjęcia w procesie przygotowania tego pysznego ciasta.  Inspiracja - Cook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki

Chocolate Stop Tempting
Szarlotka 134

Pyszna a na dodatek szybka szarlotka. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (250 ml) szklanka cukru  2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego ok. 18 gram 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany  3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 10 dużych albo 15 małych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy

Krakowskie smaki Ani
Jesień na talerzu. Z marchewki. 154

wielką ochotę. I czekam na jesień. Dlaczego? Jesień ubiera się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów.  Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki.  Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie.  A jesień

KUCHARNIA
Przełamując fale. Schiacciatta con L'uva. W odcieniu różowego tygodnia. 156

trakcie pieczenia z winogron wypływa sok o cudownym różowym odcieniu - tak pięknym, że chyba naprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie daleko mi bardzo do jej cudownych kreacji:), ale liczę, że w imię dobrych intencji przyjmie moją propozycję:)  A zatem dołączmy do Różowego Tygodnia, przełamujmy fale i walczmy

KUCHARNIA
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 117

chłodnym miejscu. Przygotowując scones korzystam z przepisy Deb ze Smitten Kitchen (klik).   Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki. W ten sam sposób przygotowałam także galaretkę z kwiatów czarnego bzu i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! A zatem kończcie czytanie, ruszajcie szukać .... kwiatów, oczywiście:)  * Antoine De Saint-Exuper

KUCHARNIA
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 161

spływa po liściach.  Czy Wy też kochacie papierówki? Czy lubicie te rwane prosto z drzewa czy raczej te, które dojrzałość ściąga na ziemię? Czy z tych pierwszych pieczecie szarlotkę? Czy w wielkim garnku gotujecie kompot i chłodny wypijacie wprost z chochli? Odpowiadam - tak - na każde z tych pytań.  Odkąd pamiętam każde lato usłane jest papierówkami.  Jabłonie

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 180

mocy.... Co wtedy? Za tło do naszej rozmowy i jednocześnie kulinarny temat naszego grudniowego spotkania posłużyła Charlotte - deser, który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 154

zasypiać i budzić się z ich zapachem.  Jeszcze przed tygodniem chowałam głowę między kwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców.  Za szybko.  Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był.  Ale on nie słucha

KUCHARNIA