Przygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3 jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną
kulinarnajamka.blogspot.comlato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte
Pełny talerzkuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego
Pełny talerzCiasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji
Ugotowaćjabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają
KreatywnePinyDziś opowiem Wam moją historię. Wychowałam się w rodzinie, w której kuchnia domowa była czymś oczywistym. Pamiętam zapach szarlotki unoszący się po domu. To były trudne czasy, ale nie powstrzymały mojej mamy od tego aby czarować w kuchni. Była niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej
Blondynka Gotujewszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany
VioletoweKucharzenieWyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania
Smakowite DaniaSmakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite Daniametodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi kucharzami i cukiernikami
W kuchni Katieciężko jest mi się zmusić do czegokolwiek. Ledwo wierzę, że dzień wcześniej udało mi się odkurzyć mieszkanie! Największe, na co jestem w stanie się zdobyć, to upieczenie szybkiej szarlotki intensywnie pachnącej cynamonem. Hmm... I jak tu żyć? Nie umiem jeszcze w pełni przestawić się na wiosenne funkcjonowanie (możliwe, że zmiana czasu nieco pomoże, jak już ją porządnie odeśpię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeShrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyMoja ulubiona szarlotka. Naprawdę. Uwielbiam ją za wszystko! Krucha, cynamonowa... Składniki: 1/2 kg mąki kostka masła 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 średnich obranych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Jabłka obieramy - część kroimy w kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier waniliowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!środku się ugotowała, natomiast na zewnątrz to zdrowsza wersja kruszonki. No i gotowe!!:) Rada: Tortownicę wykładam folią aluminiową ok 7-8 warstw, ponieważ może dojść do wycieku, gdyby szarlotka była bardzo kapryśna, najlepiej wsadzić ją na dodatkową blachę. Smacznego
Pause Gotowanie!katar i przeziębienie - 25 listopada 2014 Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka - 9 lipca 2014 Sok z jabłek i marchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka z jabłkami - 17 września 2010 Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło
Moja Delicja