przejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś dla Was przepis na cudownie kruchą Szarlotkę Kukurydzianą. Ostatnio jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej. Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być
Słodkie PrzyjemnościJestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny
Słodkie Przyjemnościwłaśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!"Składniki:Kruchy spód:200 g masła 400 g mąki 3 jaja100 g cukruFarsz:5 średnich jabłek8 gruszek2-3 łyżki cukru cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy
Słodkie Przyjemnościpierwszym miejscu, mi brakuje mu tego czegoś gdy mam z nim kontakt na surowo. Dlatego poszukuję nowych pomysłów na jego przygotowanie, bo ile razy można robić na weekend szarlotkę :) Dziś bardziej fikuśnie, choć nadal bardzo prosto, mam dla Was Struclę jabłkową, idealną na każdą porę roku, choć najlepiej smakującą późną jesienią. Zapraszam!"Składniki:2 jajka80 g masła6 łyżeczek cukru
Słodkie Przyjemnościsłodkości, bo według mnie nie ma co wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie
Słodkie PrzyjemnościTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie
Słodkie Przyjemnościtydzień odkryję smaki Europy we Wrocławiu na festiwalu Europa na Widelcu -> więcej informacji tu, więc dzieje się, dzieje. Dziś sezonowo. Rabarbarowo. W moim ulubionym przepisie na mini szarlotki. Masa jabłkowa wychodzi gładka, soczysta, wręcz idealna bo słodko-kwaśna. Idealna na słoneczny czas i pochmurny dzień. eM był zachwycony, a Wam jak smakuje? Składniki:250 g mąki pszennej90
Słodkie Przyjemnościowoc z którym eksperymentuje w kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100
Słodkie PrzyjemnościLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto
Słodkie Przyjemnościludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny
Słodkie PrzyjemnościWiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka
Słodkie PrzyjemnościCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta.... Juhuuuu! Cieszycie się tak jak ja? A macie zaplanowane już menu? Czy raczej potrzebujecie pomysłów lub planowanie zostawiacie
Gotowanie to kochanieImpreza Sylwestrowa na pewno nie obędzie się bez napojów wyskokowych. Polecam zestaw drinków, które pojawiły się na moim blogu.Whiskey z rumem i sokiemDrink szarlotkaDrink a
W kuchennym oknie EwySzarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu, wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię