wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch
W kuchni Karmel-itkipapierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt
W kuchni Karmel-itkijesiennym menu! KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. / źródło: http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-dyniowe-z-nutella/ / podaję z moimi małymi modyfikacjami 1 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/2 opakowania przyprawy do szarlotki (np. z Kamisa)1 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1/3 szklanki wody1 szklanka purée z dyni2 jajka10 łyżeczek Nutelli W jednej misce mieszam mąkę, sodę, sól i przyprawę do szarlotki.W drugiej - cukier
W kuchni Karmel-itkibłyskawicznych 2 szklanki mleka 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 jabłka 1/3 szklanki brązowego cukru cynamon mielony Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i przesmażam, jak na szarlotkę czy dżem. Muszą być ładnie skarmelizowane i ciągnące. W tym czasie zagotowuję mleko. Wrzącym zalewam płatki i odstawiam na kilka chwil, aby zmiękły. Dodaję do płatków płynny miód, mieszam
W kuchni Karmel-itkiukładam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam to! Pachnie szarlotką, pracy przy tym minuta i potem tylko łóżko, kocyk , dobry film i ciepła miska z cynamonowymi jabłkami...mmmm, czego chcieć więcej? No może jeszcze kochanego mężczyzny ze swoją ciepłą miseczką :DSkładniki: 1 jabłko cynamon cukier lub cukier z wanilią masło do posmarowania foremki kruszonka Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego
Blondynka Gotujedodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy
Słodkości i nie tylkowykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja?Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz
Słodkości i nie tylkociasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao
Słodkości i nie tylkozależało, miał być krótki czas przygotowania i minimum nakładu pracy. Zakup "sklepowego" ciasta kruchego wstrzeliwał się w te oczekiwania znakomicie.Pewnego razu zostało mi sporo ciasta półkruchego od pieczenia szarlotki (rozmachałam się przy dodawaniu mąki i wyszła mi niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie
Grunt to przepis!ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować.Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku. Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
Grunt to przepis!rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazajęciami. Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru 100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu) 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie miód (ja nie dałam) Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania
Fabryka pomysłów