Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka
Moje domowe kucharzeniektórą bardzo, gorąco polecam :)Składniki:1 szklanka mleka5-6 łyżek płatków owsianych (u mnie górskie)1 łyżeczka słodziku w proszku1 łyżeczka budyniu (proszku) - u mnie toffi1 jabłuszkoGarść rodzynekPrzyprawa do szarlotki lub piernikaNo i jedziemy ;)Mleko przelewamy do garnuszka, gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy płatki owsiane, mieszamy dalej na ogniu aż spęcznieją. W osobnej szklance mieszamy łyżeczkę proszku budyniowego z odrobiną wody
Emcia Pichciwśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko, ale ten mus jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami. Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżki ekstraktu z wanilii 150g cukru trzcinowego 200 ml coca-coli 230 g margaryny 80 ml mleka 2 jajka 2 średniej wielkości jabłka Jabłka
Mania Gotowaniamamy, trzeba wykorzystać to co jest.Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i placek i babka hihi. I jakoś nam się nie przejadły... Czytaj więcej
Farmażonydzięki niemu nawróciłam się z drogi picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia
W kuchni Karmel-itkiLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone.Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków
Smaczna Pyzagarna, gotujemy na wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała bo powstanie jajecznica. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z szarlotką, lodami i owocami z kruszonką! Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny, prawdziwy cukier waniliowy! W szczelnie zamkniętym opakowaniu należy umieścić laskę wanilii i pół kilograma cukru
Mango PapajaNajprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka. U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :) Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej
Czerwona PorzeczkaLubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ze smakiem i z pasjąConsomme a'la Carmen (artykuł)- Karp a'la Pomian (artykuł)- Poule - au - pot a'la Henryk IV (artykuł)- Sałatka a'la Astor - Waldorf (artykuł)- Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł)- Tournedos a'la Rossini (artykuł)- Zrazy a'la Nelson (artykuł)Eat.Read- Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River- Sałatka
Przepisy AleksandryKiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki
Ratunku obiadzaproponowałam do dzisiejszego crumble jest moją ulubioną. Wychodzi zawsze rewelacyjnie chrupiąca, a do tego przygotowuje się ją w niecałe 5 min. Używam jej zarówno do drożdżówek, muffinów, jak i szarlotki. Jest świetna, a cały sekret tkwi w proporcjach. Mąki ma być dwa razy tyle co cukru. Natomiast masła ma być dokładnie tyle, ile cukru. Prawda, że proste? Od kiedy zrobiłam
Ratunku obiad