tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnekz ognia).Odcedzamy sok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowy-łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy
Maminek kulinarnyczyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki
Smakowity Blog Kulinarnygodzin. Znów piję dużo gorącej herbaty, i nie marudzę, że nic się nie da wstawić do lodówki, bo C. zapełnił ją napojami. Hmm... Czyżbym miała już myśleć o pierwszej szarlotce z cynamonem...?Póki co mam dla Was doskonałe bułeczki. Nadają się na śniadanie (raczej sobotnie, bo wyjść po ich spożyciu między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika był obłędny. I wiecie co? Przestanę już narzekać na nadchodzącą jesień. Bo siedzenie pod kocem, oglądanie filmów w coraz szybciej nadchodzące wieczory, picie gorącego kakao i zajadanie ciepłej szarlotki to wcale nie taka straszna perspektywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł
Wypisz Wymalujuczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary Artszarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
Czerwień i błękitowsianka a'la szarlotka* na waniliowym napoju sojowym z cynamonową kruszonką i miodem*starte jabłko, cynamon, suszona żurawinaTaa, dosłownie przed chwilą wróciłam do domu, milusio, ale w sumie źle nie było, szybko zleciało :PA teraz? weekend!!!A od poniedziałku wyjazd integracyjny! <3I teraz mam rozkminę, to co jem teraz to nadal obiad czy już kolacja... ahahah, będę chyba
More food, love and dreamsowsiane bananowe gofry z masłem orzechowym, miodem i bananeminspiracja O mamo, jestem w niebie. To były najlepsze gofry w moim życiu. A teraz idę piec szarlotkę na imieniny babci. Składniki:30g płatków owsianych + wrzątek do zalania(ok40ml)30g mąki mały zmiksowany banan(ok.70-80g?)białko jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka stopionego masłałyżka mlekacynamon, sól, aromat waniliowy
More food, love and dreamsomlet cesarski* z karmelizowanymi śliwkami, trzcinowym cukrem pudrem i jogurtem naturalnym(potem)*smażony na maślePierwszy raz robiony.. noo, tak, troche dawno temu xdMam ochotę na szarlotkę
More food, love and dreamsSzarlotka" z kaszy manny w słoiku z masłem orzechowym(potem)Jedzona bardzoo dawno temu i jakoś mi się za nią zatęskniło.A teraz wyruszam w drogę, bo długi dzień przede mną
More food, love and dreamsszczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od ostrego światła. Stosujemy wg gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy.Składniki : 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu 2 płaskie łyżki mielonego imbiru2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g)15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2
Grahamka, weka i kajzerkaokna i panującej aurze.Kuchnia wegańska to bez wątpienia bogactwo wielu ciekawych smaków i połączeń, zwłaszcza jeśli chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez ciasteczka z amarantusa, pralinki orzechowe aż do muffinek z komosy ryżowej czy też kaszy jaglanej- jest w czym wybierać, ale po fali słodyczy przyszedł czas na coś wytrawnego
peanutbuttermonsterWczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych2 galaretki cytrynowe lub agrestowe1 łyżeczka cynamonu1 cukier waniliowyWYKONANIEJabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka. Podgrzewamy do gorącej masy dodajemy
W kuchennym oknie Ewy