Dziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować mieszając
Cukier&PuderDzisiaj z okazji dnia kobiet zrobiłam bardzo szybki deserek jest to mini szarlotka zrobiona w 15minut! składniki na 4 kokilki: - 12 herbatników - 2 duże jabłka - 1 łyżeczka bułki tartej - 1 łyżeczka cukru - optymalnie śmietana kremówka Wykonanie: Kruszymy 2 herbatniki na dno każdej kokilki. Obieramy ucieramy jabłka na grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i bułkę tartą i mieszamy
Tanio szybko zdrowoSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia
pink envelopeKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami
BullioPyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc przepis na szarlotkę został szybko wykorzystany. składniki: 1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki
Monia miesza i gotujejabłkami i ryżem. Ekspresowy deser, który można przygotować w niecałe pół godziny. Podany na ciepło jest absolutnym niebem w gębie. Chrupiąca skórka papieru ryżowego a w środku smak szarlotki z cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody. 1 opakowanie papieru ryżowego (czyli 12 sztuk) 3 jabłka 1/2 szklanki ryżu 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych 1/2 szklanki rodzynek
Jadło i czytadłoDomowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję
Kuchnia z widokiem na ogródSzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia BeatyPierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis
Gosia gotujeNajszybsza szarlotka na świecie, do której przygotowania potrzebna jest jedynie miska, tarka i łyżka... no i oczywiście piekarnik! Przepis dla osób, które nie mają wiele czasu, a chcą upiec aromatyczne ciasto przed przyjściem gości. Najlepsza na ciepło posypana cukrem pudrem lub podana z gałką lodów waniliowych. Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka kaszy manny
Chocolate Muffin BlogJabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre. (ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej
Szefowa kuchniJesień. Wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Coraz częściej sięgam po ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody
Zawsze głodna!pokuty. Od tego dnia zaczynam wcielać w życie nowe postanowienia, które mam nadzieję, pomogą mi bardziej przylgnąć do Boga i stać się lepszym człowiekiem. Dzisiaj owsianka a'la szarlotka, pyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski 1/2 startego jabłka cynamon Płatki
Kuchenny Skrawek Niebażółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta
Luźna Kuchnia