Wyobraźcie sobie rozgrzewający, ciepły, słodki napój pachnący szarlotką. Do tego pysznie kawowy z dodającą charakteru nutą masła orzechowego. Brzmi jak idealny napój na chłodne jesienne dni? Taki właśnie jest! Od kilku miesięcy przygotowuję dla Was przepisy z kawą Inką, ale chyba już mogę stwierdzić, że to będzie mój faworyt w tym roku. Chwila przyjemności z książką, kocykiem i takim kawowym(...)mogłaby trwać wiecznie :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy Inka z Błonnikiem 300 ml mleka 2% kopiasta łyżka mleczka zagęszczonego słodzonego kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego jabłko łyżka miodu cynamonowego łyżeczka wody Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na nagrzaną patelnię. Dodajemy łyżeczkę wody i łyżkę miodu cynamonowego (lub zwykłego miodu z łyżeczką cynamonu). Prażymy aż zmiękną
Mienta blogSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy
cucinare"Cud, miód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek
SMYKWKUCHNIDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest
Waniliowe ImprowizacjeChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na szarlotkę bez m ą ki i masła, za to z dodatkiem ryżu i ricotty. Torcik jest bardzo lekki, delikatny w smaku i aromatyczny, cudnie pachnie cynamonem i wanili ą. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una deliziosa torta con mele e riso, senza farina e burro. La torta(...)aggiunta della ricotta e aromatizzata con cannella e vaniglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g ry ż u 250 g ricotty 50 g cukru 600 ml mleka 2 jaja 2 jabłka 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe **** INGREDIENTI 200 g di riso 250 g di ricotta 50 g di zucchero 600 ml di latte
La grande e la piccola cuocasieci delicję jabłkowo-serową. Podobał mi się kawałek na zdjęciu, ale opis wykonania mnie nie przekonywał. Postanowiłam więc zrobić podobne ciacho, ale po swojemu. I udało się:) Połączenie szarlotki z sernikiem musi być udane! Opis przydługi, ale ciasto jest łatwe i proste do przygotowania. Warstwy znakomicie się uzupełniają. Ciasto wygląda bardzo ładnie, zachęcająco i smacznie. składniki: ciasto: 250 g margaryny(...)sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 3/4 szkl cukru 2 jajka budyń waniliowy 1/3 szkl mleka pianka: 4 białka 3/4 szkl cukru galaretka truskawkowa 3/4 szkl gorącej wody ponadto: 1 kg jabłek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut
6nieboJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne
Moje Małe CzarowanieSłodkości! Słodkości!! Słodkości!!! Szarlotka idealna dla słodkich łakomczuchów :) Zainspirowała mnie strona slodkiefantazje.pl, na której zawsze znajdzie się coś obłędnie pysznego :) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła (ogrzane) 6 łyżek kakao (gorzkie) 7-8 łyżek cukru (ja daje 6 ze względu na słodkość) 3 żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody(...)łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie z upodobaniami smakowymi) Wykonanie: Przesiać do miski mąkę i kakao. Dodać masło i wcierać
ChilliJemyChyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :) Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru laska cynamonu sok z jednej limonki trzy łyżki cukru trzcinowego 50 gram masła cztery łyżki mąki cztery łyżki cukru białego łyżeczka cynamonu(...)szarlotką, lodami i owocami z kruszonką! Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny, prawdziwy cukier waniliowy! W szczelnie zamkniętym opakowaniu należy umieścić laskę wanilii i pół kilograma cukru, po dwóch tygodniach nasz cukier jest gotowy. Nie zdziwcie się zapachem, ponieważ całkowicie odbiega od cukru WANILINOWEGO dostępnego w sklepie, natomiast daje całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom. Jabłka
Mango Papajazapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 1 szklanka(...)pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając
Chocolate Muffin BlogSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki(...)cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość wody) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy
CiastkozercyJabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre. (ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej(...)będzie niższe) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg) 180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy
Szefowa kuchnipomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej
Kulinarne przygody GatityPrzeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka
Monia miesza i gotujesłodkości. Ja polecam Wam szybką szarlotkę na kruchym cieście z migdałową nutą . Prosta w przygotowaniu, pyszna, idealna dla każdego wielbiciela kruchych ciast czy jabłeczników Spróbujcie i Wy. A do szarlotki polecam podać jakąś pyszną kawę. U mnie kawa rozpuszczalna od Tea Rebels . Taka kawa budzi do życia i… dłuższej zabawy A jeśli akurat nie lubicie kawy, to w szerokiej(...)aromatu – u mnie migdałowy Emix 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 220 g masła lub margaryny 1 całe jajko klasy M 3 żółtka jaj klasy M 1 słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste) cukier puder do oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra
Słodkie okruszki