zastosować dietę eliminacyjną, aby sprawdzić, co mu nie pasuje zaczęłam od jaj. A że uwielbiam ciasta to ciężko było mi zrezygnować z deserów. Wpadłam, więc na pomysł, aby zrobić szarlotkę na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą, której kolor zastąpił żółtka jaj. Myślałam, że taki eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście(...)razu upiekłam kolejną. Składniki na kruche ciasto: 70g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 15g cukru pudru, 45g miękkiego masła, 10 łyżek wody, Szczypta soli. Ponadto: 1½ kg jabłek, 1/2 szklanki cukru. Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części
Słodki ZakątekSzarlotek nigdy dość ;-) A dlaczego szarlotka przedszkolna? Mój synek tydzień temu wraz ze swoją grupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm(...)szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka śmietany 1 całe jajko + 1 żółtko 1,5 kg jabłek cynamon Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką
Kuchnia domowa AniWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce z orzechami. Przepis jest trochę zmieniony i dzięki temu ciasto wychodzi perfekcyjnie :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm 3 SPODY -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę(...)łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5 winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa : 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g prawdziwego masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy
Walijskie PichcenieWzięłyśmy z mamą książkę z szarlotkami, żeby jakąś zrobić. Zdecydowałyśmy się na prosty Chłopski keks jabłeczny i co? Ano wzięłam swoją różdżkę żeby go wyczarować i tak się rozpędziłam że zamiast Chłopskiego keksu jabłecznego wyczarowałam z mamą Królewski keks jabłeczny z orzechami. Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość(...)prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła szczypta soli 225 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 jabłka pokrojone w kosteczkę kilka sztuk orzechów drobno posiekanych garść mieszanki
Lili w kuchniczasie gotujemy 3/4 litra mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam na blogu bloga: Śladami słodkiej babeczki
Aga w kuchniSzarlotki często królują w naszej kuchni , w mojej również. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek
W kuchennym oknie EwyWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną szarlotkę z rabarbarem na kruchym cieście według przepisu Babci oraz biszkoptową pianką. Do przygotowania tej pysznej szarlotki wykorzystałam także produkt firmy „LIMMI” – sok z cytryny, który nadał jej wyjątkowego aromatu i smaku. Sok „LIMMI” z cytryny to unikalny sok, ponieważ jedna buteleczka 200 ml mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg świeżych cytryn(...)CIASTO: Składniki: 3 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 200 g masła 82% Dodatkowo: 200 g rabarbaru + 100g do posypania na pianę 600g – 700g jabłek Jonagold (mają mało soku) 2 łyżki soku „LIMMI” z cytryny 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka cynamonu 100 g marmolady malinowej lub jeżynowej (ewentualnie może być taka, jaką mamy pod ręką
Przepisy BabciPrzepisów na jabłecznik/szarlotkę znaleźć można pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie
greenscarfZnalazłam przepis na to ciasto u Słodkiej kuchareczki i też chciałam je spróbować. Jest pycha, w oryginale podane jest z sosem karmelowym, ja podałam bez a
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka
Moje Małe CzarowanieGalette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze
Oryginalny smakskładniki ciasto * 3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 krupczatki) * 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 i 1/2 łyżeczki
Mix smakuszarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia