Wspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (zawsze daję więcej) 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki
Praktyczna plSkładniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę
kolorowotorcikowoW sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po
Tradycyjna kuchnia KasiDziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje
BaRepasSzarlotka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, które możemy zrobić na wiele smacznych sposobów. Moim ulubionym przepisem jest, przepis mojej mamy, który bardzo często wykorzystuje w mojej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi zawsze przepyszne. Jedynym składnikiem jaki dodaje od siebie jest starta skórka cytryny lub pomarańczy do ciasta. Dzięki skórce ciacho zyskuje dodatkowego wspaniałego(...)kryształ 1 szklanka, margaryna 1 kotka 250 g, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy
kulinarne odsłony patiMeluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w
Tradycyjna kuchnia KasiMuszę się pochwalić, że ostatnio to moja 12 letnia córka upiekła ciasto. Może nie jest to jakieś bardzo pracochłonne ciasto, ale liczą się chęci oraz
Ciasteczkowy Potwórznowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można powiedzieć "zakurzony"... Mam dużo takich przepisów - głównie na ciasta właśnie - które przepisałam sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety - nie wypróbowałam jeszcze nawet połowy... Bo u mnie nie ma tak, że nie powtarzam przepisów(...)przypomnę te, które lubimy, ale zostały zapomniane. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru kryształu 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj zapraszam na żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową . To nic innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne
Oryginalny smakSzarlotka japońska. Ciasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec. Jednak różni się ono od wcześniejszego mojego wpisu i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :) Składniki(...)masła * 1 jajko * 1 żółtko * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * opcjonalnie śmietana Masa: * 8 jajek * 25 dkg masła * 40 dkg cukru pudru * 30 dkg maku * 60 dkg jabłek * 10 łyżek kaszy manny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * bakalie: orzechy, rodzynki, morele, migdały Polewa: * 10 kg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Z podanych składników
Pieprzyć z FantazjąTo ciasto powinno właściwie nazywać się ciasto Maja. Dlaczego? Otóż powstało w wyniku radosnej twórczości mojej dziewięcioletniej córki. Osobiście nie przyszłoby mi do głowy, żeby połączyć
WiszniówkaTen jabłecznik to same bezy. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, bez jajek (wegański wiadomo). Zainspirowałam się przepisem ulubionego blogera http://programistapogodzinach.pl/deser/szarlotka-na-kruchym,-zytnim-spodzie- , ale on szalony
greenscarfInspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki
Słodkości i nie tylkoJeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM . Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) Żeby z tego powodu mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze(...)pieczenia 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza
Pani na deserPrzepięknie za oknem, aż chce się zdrowiej jeść. Promyki słońca jeszcze przenikają przez okno do salonu... Dlatego do kawki, zdrowsza wersja szarlotki, specjalnie dla tych co są na diecie, i nie tylko! Weekend znowu zleciał, nie wiem kiedy, ale za to miło i przyjemnie. Spacer z naszym kochanym Bufetem po lesie, jego radość i błysk w oku bezcenny. Wybiegał się(...)szkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na masę: 1 kg jabłek Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 2/3 szkl cukru brązowego Wykonanie: Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać
Trufelkowo