mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka i 1 jajo 10 dag cukru (1/2 szklanki) szczypta soli 80 dag mąki 10 dag masła (stopione(...)wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromatynowym roku z godnie z postanowieniami zabieram się jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między świętami a sylwestrem naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki(...)cukru 12,5 dag masła 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 duże opakowania kokosu 4 jabłka 2 galaretki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch i dodać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto, dzięki temu będzie bardziej puszyste. Podzielić ciasto na dwie części
ciastkarnia na kruchym spodzieSzarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma cudny, lekko drożdżowy posmak, jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę(...)zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 jajka - szczypta soli rozczyn: - 30g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie: - 2kg winnych jabłek (u mnie "złota reneta") - 3 łyżki cukru (daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy
Smaczne Zdrowepuch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie(...)Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto
Kulinarne przygody Gatitypuch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie(...)Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto
Kulinarne przygody Gatityniego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz(...)chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej Składniki: puszka białej fasoli 1 jabłko 2-3 łyżki wody pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pieprz sól „Skwarki” z kaszy: szklanka kaszy gryczanej 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną
PatiGotujeśnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie(...)Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto
Kulinarne przygody Gatityminimum i wsypać skrobię ziemniaczaną, poczekać aż się dobrze połączą i cieniutką stróżką, ciągle miksując, wlać olej. Na koniec wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki(...)minut. Spód tego ciasta jest dość suchy, jak to przy kruchym, ale farsz jagodowy nadaje całości cudownej i słodkiej wilgoci. Dla mnie to smak końca lata podobnie jak pierwsze szarlotki. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)Ciasto: 1,5 szkalnki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru
Wanilia i KardamonSekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości(...)smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie
Wanilia i KardamonLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujePrzepis na szarlotkę - obowiązkowy punkt zakładek z deserami w restauracyjnych i kawiarnianych kartach z menu. Maślana, na samych żółtkach, z mąką krupczatką - ma tu zatem co chrupać. Jabłkowe nadzienie, pachnące cynamonem i wanilią. To ten jabłecznik, który zamawia się na ciepło, z dodatkiem gałki rozpływającego się zbyt szybko waniliowego loda, lub sosem waniliowym, a optymalnie z jednym i drugim. Prosta(...)szklanki mąki krupczatki 4 żółtka 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy jabłkowej: 4 duże jabłka lub 5 mniejszych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kisielu cytrynowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku cytrynowego Wykonanie: Zaczynamy od masy jabłkowej, by miała szansę przestudzić się, przed
Kronika Piekarnikapołożyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić? Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi :) Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami(...)mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka. Przekładamy do blaszki. Pieczemy ok 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
Dzieje kuchennej WiewióryDziś robiłam delikatne pierożki o smaku szarlotki .Przepis już dawno wstawiałam na innych stronach ( na blogu nie bo jest z czasów sprzed daty kiedy zaczęłam prowadzić blog). A ponieważ zdjęcie które wtedy zrobiłam podoba mi się nie robiłam nowego. Czas : 1 godzina Składniki : 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody(...)szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - ok 20 łyżeczek cukier cynamon kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać
Buniabaje w kuchniMoja Babcia... robiła naprawdę pyszne ciasto jabłkowe. Wspomnienia z dzieciństwa wracają w 100% kiedy jem to ciasto :) Jest mega proste w wykonaniu i ma banalne składniki
Justa próbuje gotować