Ten jabłecznik to same bezy. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, bez jajek (wegański wiadomo). Zainspirowałam się przepisem ulubionego blogera http://programistapogodzinach.pl/deser/szarlotka-na-kruchym,-zytnim-spodzie- , ale on szalony
greenscarfInspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki
Słodkości i nie tylkoJeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM . Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) Żeby z tego powodu mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze(...)pieczenia 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza
Pani na deserPrzepięknie za oknem, aż chce się zdrowiej jeść. Promyki słońca jeszcze przenikają przez okno do salonu... Dlatego do kawki, zdrowsza wersja szarlotki, specjalnie dla tych co są na diecie, i nie tylko! Weekend znowu zleciał, nie wiem kiedy, ale za to miło i przyjemnie. Spacer z naszym kochanym Bufetem po lesie, jego radość i błysk w oku bezcenny. Wybiegał się(...)szkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na masę: 1 kg jabłek Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 2/3 szkl cukru brązowego Wykonanie: Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać
Trufelkowobabci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz. Ale jedno pamiętam - tamten smak nie był tak wspaniały. Przekonajcie się sami. Szarlotkę z przepisu Kasi (http://cobytuzjesc.blogspot.com/2012/02/szarlotka-z-gubaowki-od-haneczki-hej.html) piekły wspólnie z nami: Iza z http://smacznapyza.blogspot.com/ Ewa z http://koper-w-kuchni.blogspot.com/ Ela z http://zkartoflanegopola.blox.pl/html Ola z http://mamabartka.blogspot.com(...)mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno
Kuchnia Prezydentowejktórą przygotowywałam już jakiś czas temu, szarlotki na kruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego(...)prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki
Smaczne Zdrowewymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij(...)przełóż nadzienie jabłkowe i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do niej cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i przełóż na nią pianę. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je prosto na szarlotkę. Piecz jeszcze przez około 15 minut. Przepis dodaję do akcji
Qlinarnie i QlinarnieProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu
Kawa z mlekiemproszku do pieczenia, szczypta soli, 1/4 szklanki kefiru, 1 duże jajko, opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii ( tutaj o zaletach stosowania stewii), 1 średnia brzoskwinia lub inny owoc, np. śliwki, maliny, jabłko, gruszka. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni, funkcja góra-dół. Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól(...)wyłóż na niego wybrane owoce. Placuszek piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż nabierze złotego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły po wyjęciu z piekarnika Smacznego! Spróbuj także: fit szarlotka, brownie z cukinii. Artykuł Placuszek owsiany pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkidobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatitydeserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki
Grunt to przepis!serii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszła pyszna i zniknęła w mgnieniu oka. Jako nadzienia możecie użyć domowego musu jabłkowego (taki jest oczywiście najlepszy) lub użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był(...)Krupczatkę Pasja z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru pudru 250 g masła 2 łyżki smalcu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: ok. 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu
Fascynacje Aniteraz pytanie podstawowe: szarlotka czy bardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu(...)pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią mielony cynamon i kardamon (niewielkie ilości) 100 g masła 1 jajko Dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego mielony cynamon i kardamon Mąkę, płatki, cukry, cynamon i kardamon mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę
Czary - gary w kuchniO przed świąt miałam przerwę od Ciasta na niedzielę, bo i od słodkości trzeba czasami odpocząć. Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat
Moje Małe CzarowanieDziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą
Tradycyjna kuchnia Kasi