Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 400g, Marynata: sok i skórka otarta z jednej pomarańczy, 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu
SzczyptaSmaQTradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości
Kuchnia MagdaLenyPieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityDziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc
Kulinarne przygody Gatityprzejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania. Składniki: 6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg ½ główki małej świeżej kapusty
Wanilia i KardamonMam taki problem, że zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki
UgotujmyTo.pljuż podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które można podać na świąteczny, niedzielny lub codzienny obiad. Różnicą będzie jedynie sposób podania. Składniki (na 3-4 porcje): mięso od szynki (u mnie połowa kulki) 2 ogórki kiszone cebula po plastrze wędzonej wędliny (u mnie polędwica
Weekendy w domu i ogrodziemięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule 300 g kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól pieprz papryka
na moim stole...przerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut
Z miłości do słodkościW tym roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie
UgotujmyTo.plNastępna potrawa świąteczna. Łazanki. Przyznaję że uwielbiam dobrze doprawione i lekko ostre łazanki. Jest to prosta potrawa, nie zajmująca dużo czasu, którą polecam na Wigilijny stół. Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej
Smaki Edytymięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli wybierzemy bardzo duży kawałek i tłuszcz będzie miał kolor żółty
Kuchcik gotujeurczak pieczony w całości pojawia się zwykle w moim domu w dni świąteczne, czy bardziej celebrowane obiady niedzielne. Zwykle podajemy go z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie
Food SquareDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny
Życie zaczyna się w kuchniŻurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz
wesoła kuchnia