Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldświąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka. 1kg schabu 2 cienkie białe parzone kiełbaski kilka plastrów parzonego boczku łyżka musztardy op. przyprawy do mięsa wieprzowego pieprz Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić
Smakołyki Asiświąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook
Magiczna kuchnia DariiBigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji
Ola la LCHFSTARO POLSKI BIGOS ŚWIĄTECZNY - przepis krok po kroku ------------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : min. 4 godziny ------------------------------------------- *aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki smakowe
Moja Książka Kucharskakuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy, u taty i to co pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc(...)dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna: * " Euforia
Wypisz WymalujPolędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym
Kuchnia BeatyPrzepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek
Moja Książka Kucharskaunikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła
Moja DelicjaPRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość
Moja Książka KucharskaWIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY wg. MAGDY GESSLER Wspaniały, pachnący wędzonką barszcz biały, który przygotowałam wg. przepisu Pani Magdy Gessler. Podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek ziela ang
Moja Książka KucharskaBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma
Moja Książka KucharskaNajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej
Moja Książka KucharskaSIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni. Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany
Moja Książka KucharskaFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę
Bon appetit mon amie