Pieczeń to wg mnie idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce zaoszczędzić trochę czasu w trakcie przygotowań świątecznych. Taką pieczeń możemy przygotować sobie 1-2 dni przed
UgotujmyTo.plBardzo lubię programy kulinarne Ricka Steina. Szczególnie te, gdzie zabiera widzów do odległych krajów i przybliża nam te wszystkie cudowne egzotyczne smaki … i człowiek może
UgotujmyTo.plWłaściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka
UgotujmyTo.plciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli
Fabryka pomysłówWypoczęta, nieprzejedzona, radosna i pełna energii wracam po świątecznej przerwie do blogowania:) Mam nadzieję, że i Wy czujecie przypływ wiosennej mocy. Zaczynam od pomidorowej zupy z soczewicą. Jest aromatyczna, syta, gęsta, rozgrzewająca - mnie wystarcza za cały obiad. A Wy jakie macie kulinarne plany na dziś?;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula
Obiad gotowyPomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się
UgotujmyTo.plTydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak
Obiad gotowykuchni unosi się niesamowity aromat, jak przy przygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być też(...)się ładnie wierzch zrumienił. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Gotową wyjmuję z formy i jeśli chcę ja podać do obiadu, po chwili kroję na grubsze plastry. Jeśli chcę podać na zimno, ostudzoną pieczeń w całości zawijam w folię aluminiową i przekładam do lodówki. Potem cienko kroję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródNa moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni. Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy
Proste PotrawyChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe
Niezły Młynekzaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej
W mojej kuchniDziś ostatni w tym roku świąteczny przepis, tym razem z wykorzystaniem śledzi a'la matjas. Zwróćcie uwagę na słowo "a'la" , ponieważ pojawia się ono tutaj
Powiedz dietom nierolada to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół ale także na inne rodzinne spotkania i obiady. Przygotowuję ją często, bo smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią szpinaku. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki a w dniu podania tylko upiec i gotowe. Jest smaczna nie tylko na ciepło ale też na zimno jako dodatek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszne zapiekanki z bułek U , moje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj taki obiad :) w sumie to i mi się przejadło to świąteczne czy sylwestrowe jedzenie :) jeśli macie
Sama słodycz i szczypta chili