suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:113/170)

Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 148

pomidorem i oliwkami  Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem

Food Square
Śledzie po lwowsku 103

miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę

R'n'G Kitchen
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 143

Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Pietruszka - zielona moc natury 158

nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczniaki z majonezem bazyliowym 113

gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem

R'n'G Kitchen
Zimowy obiad wegański VI; Jedz, módl się, kochaj 190

Przedwczoraj fantazja naprawdę mnie poniosła: pęczak z suszonymi pomidorami, surówka buraczana , kotlety owsiane , duszona kapusta włoska z grzybami leśnymi, ugotowane na parze plasterki ziemniaków i różyczki brokułów z pomidorowym pesto.     Przepis bierze udział w akcji: Elizabeth Gilbert pragnie radykalnie zmienić swoje życie. Rzuca więc dotychczasową pracę, rozwodzi się z mężem i udaje się w daleką podróż

Qlinarnie i Qlinarnie
Kasza, grzyby i chwasty czyli będą kotlety 175

Zostało mi z poprzedniego dnia trochę ugotowanej kaszy. Szukając inspiracji na wykorzystanie i z tęsknoty za grzybami sięgnęłam do zapasów a tam wpadły mi w ręce suszone borowiki i smardze. Wiosnę reprezentować będą młode liście czosnaczka pospolitego. Z tego wszystkiego postanowiłam zrobić bezmięsne kotleciki z sosem - zobaczymy co na to powie mój mięsożerny Żarłoczek !Zobacz przepis na mięsne danie

Smaczna Pyza
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 144

grzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby i tak się skurczą podczas gotowania, a takie duże kawałki będą o wiele przyjemniejsze na podniebieniu niż drobnica.   W rondlu rozpuszczamy masło i podgrzewamy je. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i szczypior oraz suszony tymianek. Gdy się 2-3 minuty przesmażą, wciskamy przez praskę ząbek(...)naszykowane grzyby. Smażymy je chwilę na małym ogniu, mieszając całość, następnie na 5-7 minut przykrywamy pokrywką – grzyby zdążą puścić trochę wody. Jeśli nie puszczą po tym czasie wody dolejcie jej 4-6 łyżek. Grzyby powinny się poddusić we własnym soku, pod przykryciem, około 10-12 minut. Mocno je solimy, pieprzymy (co jak co, ale grzyby

Karo in the Kitchen
Zalewajka z ziemniakami i grzybkami 1122

marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody z moczenia grzybów) ok 1/2l zakwasu na żurek  2 łyżki śmietany świeża natka pietruszki jajka na twardo-ilość wg uznania Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, kiełbasę pokroić

Smakołyki Asi
Kulebiak z kapustą i grzybami 191

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży,2 szklanki mąki pszennej(...)miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu.  Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin

Z miłości do słodkości
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 190

Zatęskniliśmy za polskim obiadem z leśnymi grzybami I zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie.Składniki:ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej2 cebule pokrojone na ćwierć talarkidwie garści suszonych grzybówok 500 ml bulionu wołowegoolej, przyprawyWykonanie:Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion

Smaki Edyty
Grzybki marynowane z miodem 83

zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu(...)łyżki cukru 1 łyżka soli 2 małe cebule gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na mały słoiczek) kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, octu (grzyby nie będą tak bardzo tracić koloru i zatrzymają sprężystość) i cebuli, podgrzybki i borowiki gotujemy pół godziny, odcedzamy

Kuchnia Beaty
Grzybki marynowane z miodem 74

zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu(...)łyżki cukru 1 łyżka soli 2 małe cebule gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na mały słoiczek) kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, octu (grzyby nie będą tak bardzo tracić koloru i zatrzymają sprężystość) i cebuli, podgrzybki i borowiki gotujemy pół godziny, odcedzamy

Kuchnia Beaty
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 138

innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek, 3 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Grzyby wyczyścić pędzelkiem

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania