micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda(...)kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym RajuRozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku
Apetyczna babeczkasmażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, trawę cytrynową (tylko grubszą(...)plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim. Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy, owoce morza, warzywa, tofu itp. Tajski sos chili Enoki Zestaw przypraw do zupy Pho Suszone krewetki - rewelacyjna przyprawa Śniadanie w Chiang Mai Śniadanie
SzczyptaSmaQpolędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik(...)DODATKI Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy. Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki. Smacznego
na gazierównież: sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa i suszarka do owoców i grzybów. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód i mleko i ewentualnie chili. Plastry pomarańczy moczymy w czekoladzie i za pomocą spinaczy biurowych wieszamy
Miksturownikkapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się(...)smarowania)ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)150 g miękkiego masła (3/4 kostki)czarnuszka lub kminek – opcjonalnieFarsz:1/2 kg kapusty2 garście suszonych grzybów1 cebulasól, pieprz, majeranekoliwa do smażenia 1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około 30-40 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia
UgotujmyTo.plwięc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek. Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć(...)przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć
Pełny talerzpieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut(...)rumiano ugotowane prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz, jak kto lubi, można dodać do zupy). Gotowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków (u mnie
mojewypiekiinietylkowszędzie) SKŁADNIKI : mała cukinia 100 g mozzarelli w kulkach garść grzybów mun 2 łyżki sezamu 7 sztuk papieru ryżowego przyprawy: słodka papryka, chilie, pieprz ziołowy, curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką WYKONANIE: cukinię kroimy w plasterki- każdy z nich posypujemy przyprawami i sezamem grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 min, po czym przez 10 min gotujemy
healthy dreamswspółpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbkówCzas przygotowania: 7 godzinSkładniki:1 kapusta (1500 g)60 g suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie(...)Grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki. Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy.Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy
Kulinarne przygody Gatity300g grzybów leśnych 1 duża cebula 300g mąki 100 ml mleka 200ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży sól, pieprz szczypta chilli 2 łyżki oleju starty żółty ser ( ile się chce ) Przygotowanie: Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli
Gaździnka warzybyły przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła
Pełny talerzDanie bardzo odśiwętne , które podaję przy specjalnych okazjach w gronie rodzinnym z przepysznymi krokietami z kapusty kiszonej z grzybami. 3 DUŻE BURAKI 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE -KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK -2ŁYŻKI MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa
Wanilia i Kardamon