suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:114/170)

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 131

łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na 6 równych części. Nacieramy pieprzem, suszonym majerankiem i odrobiną soli, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy(...)obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy

My Culinary Art
Pizza po polsku na dyniowym cieście 183

Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować

Czerwień i błękit
Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. 151

Chłodniejsze i wilgotne dni jesieni sprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają(...)mnie odmiany pomidorowej) 7 jalapeno (lub słodkie papryki) 100 ml szklanki kaszy jaglanej 200 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach. Ugotować kaszę w 220 ml wody. Odstawić kaszę

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z grzybami 159

garści ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku 200 g pokrojonych i ugotowanych wcześniej grzybów leśnych lampka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) - to nie może być jakiekolwiek wino, ale takie, które potem wypijecie do risotto ok. 1,5 litra stale podgrzewanego wywaru warzywnego łyżeczka kminku mielonego szczypta suszonego tymianku łyżka masła kilka gałązek natki pietruszki ewentualnie: chili sól pieprz olej(...)dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino. I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego. Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, potem dolewamy wywar, mieszamy, czekamy itd. Cały proces powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, a konsystencja gęsta, ale lekko płynna. Gdzieś w połowie gotowania ryż dodajemy grzyby i mielony kminek

Weekendy w domu i ogrodzie
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 202

szukać.     Lubię ten lekki, orzeźwiający posmak jabłek z cydru. Według mnie naprawdę dobrze komponuje się ze świeżymi kurkami i szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu.     Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - odpowiednim(...)KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie (co by nam nie przywierało). Następnie wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Chipsy pigwowe - smaczne i zdrowe 145

dodatek do herbaty oraz jako...  chipsy. Składniki owoce pigwy lub pigwowca - dowolna ilość, która zmieści się w Waszej suszarce do owoców i grzybów (w naszych suszarkach mieszczą się zazwyczaj po 2 - 3 kilogramy na jedno suszenie) cukier lub płynny miód - po 3-6 łyżek na każdy kilogram owoców (w zależności od Waszych preferencji smakowych) woda - taka ilość, aby zakrywała(...)gotować jeszcze około 10 minut. Owoce wylać na sito i poczekać aż nieco odciekną, po czym ułożyć na sitach suszarki. Suszymy najpierw na poziomie pierwszym, a po 3-4 godzinach dosuszamy na 2 lub 3 poziomie. Całkowity czas suszenia w przypadku naszej suszarki firmy MPM model MSG-04 wynosi około 7-8 godzin, w przypadku pigwowca i około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta z grochem i grzybami 302

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej(...)całą noc. Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
indyczy udziec z leśnymi grzybami 155

udźca z indyka 1 łyżka octu  jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku  szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde(...)minut, nie przykrywając mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane). Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie

Miód i pieprz
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta 272

Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym

karmelowy
Sos pieczarkowy 58

niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet suszonego, dlatego wykorzystałam do przepisu tymianek i natkę pietruszki. W ogóle grzyby lubią tego typu dodatki, ale to pewnie też już wiecie. Jeżeli nie chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga

Kardamonovy
Sycący obiad zimowy IV, rzeszowskie murale 177

zdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali  Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa)  -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Chipsy jabłkowe z cynamonem 160

ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy. Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce do grzybów i owoców. Ustawiamy na wysoką moc ( 60-80 stopni) i suszymy dwa razy po 10-12 h. Już po 10h suszenia chipsy są dobre do jedzenia, ale po drugim suszeniu nabierają wspaniałej chrupkości. Chipsy można

DefinicjaSmaku
Niby pizza z boczniakami 207

Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże i sól wymieszać. Wyrabiać gładkie, puszyste i sprężyste ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Potrawy wegetariańskie 230

mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 160

przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu, oraz sałatkę z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty. Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka nie trzeba piec od razu, można je zamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić(...)potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania