suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:117/170)

Risotto z boczniakami 134

prosili o więcej ! Składniki:1 szkl. ryżu arboriookoło 1 litra bulionu drobiowego200 g boczniaków1 cebula120 g sera gouda1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłasól, pieprzWykonanie:Cebulę  pokroić  w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski.Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni

kolorowotorcikowo
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 187

uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi(...)bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym. Suszone owoce i przyprawy korzenne zapewniają niebywały smak i aromat. Potrawy wigilijne powinny być dobierane zgodnie z tradycją. Menu na świątecznych stołach zależy od rodzinnych przyzwyczajeń i preferencji smakowych. Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boże Narodzenie 2020 92

snopki zboża: pszenicę, żyto, jęczmień i owies. Gospodyni stawia na stole na miskach przyrządzone potrawy. Pierwsze miejsce zajmuje zawsze barszcz żytni z grzybami, kapusta z grochem, kasza tatarczana z olejem, paluszki czyli kluski z makiem, i susz, tj. suszone jabłka, gruszki i śliwki, ugotowane razem. Po wieczerzy, mężczyźni, nie mając już żadnego zajęcia, kolędują, a dziewczęta wybiegają na podwórze

Trzeci talerz
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 214

I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam robienia pierogów 😉 Zazwyczaj moja rola ograniczała się do wałkowania placków, ale i to robiłam wyłącznie okazjonalnie. Teraz też nie przepadam

Weekendy w domu i ogrodzie
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 127

jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek.       Potrzebujemy: 110 g obranych ząbków czosnku 90 g moreli suszonych Zalewa: 110 ml wody 1 łyżeczka bulionetki (z TEGO lub  TEGO przepisu) 55 g oliwy z oliwek 40 g wina

Marder&Marder Manufacture
Kociołkowanie 205

wakacji spędziłam na działce w Polsce. I chcę tylko przypomnieć, że było wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember

Codzienne Gotowanie
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 215

300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy(...)oliwek - 1 ząbek czosnku  Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym

Be Fit Be Strong
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 117

nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta czosnkowa do chleba 193

gniecie i nie puszy” w żołądku.I się „nie odbija” paskudnie. Składniki -twaróg -4 ząbki czosnku -pieprz mielony prosto z młynka -suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem -świeżego szczypiorku całe mnóstwo -ser topiony z grzybami  LACTIMA Wszystkie sładniki włożyłam do mojego robota i mieszadłem elastycznym w kilka sekund „utarłam”pastę na kanapki. Pasty na kanapki są idealne

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie 152

Domowy, pachnący chleb i do tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych . Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego

Smaczna Pyza
Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw) 215

https://www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Pilaw ma różne receptury i inaczej przyrządza się go na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach

Di gotuje
Penne z sosem z pieczarek i gorgonzoli 109

sprawdza. Smak zależy od dodanych przypraw. Dla mnie podstawą jest pieprz ziołowy (wolę go od pieprzu czarnego w potrawach z grzybami) i szczypiorek. Dziś dodałam też chimichurri (argentyńską mieszankę czosnku, płatków ostrej papryki, natki pietruszki,liścia laurowego, suszonej bazylii i oregano), a na koniec liście świeżej kolendry, której dawno nie było w mojej kuchni - nie rozumiem dlaczego ;) bo bardzo(...)pokroić na ok. 8 części każda + ogonki na połowy lub na 3 części. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, by woda, którą puszczą grzyby szybko parowała. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do grzybów, gdy grzyby zmiękną, a płynu na patelni będzie mało. Nie dopuszczać do zrumienienia cebuli i czosnku

Weekendy w domu i ogrodzie
A na przekąskę... pieczone talarki ziemniaczków i grzybki w lekko pikantnej wersji 145

łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta soli i pieprzu (około 1/4 łyżeczki) suszona pietruszka do posypania Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy!). Kroimy na około 0,5 cm talarki. Pieczarki myjemy i obieramy. Tak przygotowane ziemniaki i grzyby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wszystko(...)dobrze mieszamy.Za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie (z obu stron) pieczarki i ziemniaki. Na końcu wszystko posypujemy po wierzchu suszoną pietruszką. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Pieczemy około 40 minut (lekko złoty kolor od góry, od dołu bardziej się przypieką). Wyciągamy z piekarnika i podajemy. Taką przekąskę możemy również podać np. wraz z sałatą. Smacznego

Słodkie okruszki
Aromatyczna grzybowa na dziś. 163

Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :); natka pietruszki; sól, pieprz. Kluseczki: 3 łyżki mąki; jajko; woda; 1/2 łyżeczki kurkumy; sól; szczypta suszonego lubczyku; 2 łyżki drobno startego sera żółtego. Oczyszczone grzyby kroimy w plastry

Miksturownik