Pogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :)Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie(...)chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku
SzczyptaSmaQboczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić(...)Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił
Mania Gotowaniasałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie jak pierożki się gotują
Posadzone i zjedzoneziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek
Walijskie Pichcenieobecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów). W roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek
Kulinarny karnet Christopherawołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów 250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4 ł y ż ki mleka 2 ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)sale, pepe PRZYGOTOWANIE Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu
La grande e la piccola cuocapasztet pachnie lasem i grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych grzyb ów . Obawiałam się , że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę
Szefowa kuchniSkoro był barszcz to koniecznie muszą być uszka z kapustą i grzybami , nieodłączny dodatek do wigilijnego barszczu . Przygotowanie uszek jest trochę pracochłonne ale myślę warto je zrobić samodzielnie ponieważ ich smaku nie da się zapomnieć. składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody(...)suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Mąkę przesiewamy , robimy w niej dołek do którego wbijamy jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne . Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby
Smakowite DaniadosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej
Bon Appetit Małgorzatyposiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut
w mojej kuchniindyka (np. 2x150g ) 1 opakowanie grzybów boczniaków - 300g 100g białego ryżu 250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku 1 szklanka (250-300ml) wywaru warzywnego lub wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia świeżo zmielona sól i pieprz, suszona gałka muszkatołowa dodatkowo - olej(...)oliwek i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą lub talerzykiem i zapominamy o nim na kilka godzin lub nawet całą noc. :) Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na średniej wielkości cząstki, przekładamy je do miski, zalewamy zimnym mlekiem i analogicznie zapominamy o nich. :) Mrożony groszek wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia
Symfonia Smakówparmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą(...)Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan
Mania GotowaniaWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki:70 dag łopatki (można użyć karkówki),30 dag kapusty kiszonej,suszone
Delicious Titbitstego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu
IMPRESJA SMAKU