suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:132/170)

Zioła w kuchni - ROZMARYN 170

występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz

Garniec Magalie
Dyniowy kompot wigilijny 102

się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka

Tradycyjna Kuchnia
Frittata z kurkami 134

Cały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P  Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach. Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj ) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna. Dziś odpuszczam sobie opisywanie(...)smakują smażone kurki zatopione w jajecznej masie - po prostu pysznie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eko  1 szkl. kurek 1/2 małej cebuli duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu świeże listki bazylii  1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i mielony czarny pieprzu - do smaku Przygotowanie: Kurki o czyścić dokładnie z piasku, * wypłukać

Codziennik Kuchenny
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 269

chodzić z ludźmi znającymi się na nich. Nie można też nigdy zapominać o używaniu rozumu i rozwadze.Pamiętajcie - najważniejszą zasadą grzybiarza jest to, że zbiera i je tylko takie grzyby jakich jest pewien na 200 % . Tu nie ma miejsca na gdybanie i ryzyko bo w grę wchodzi zdrowie i życie nasze oraz naszych bliskich !  Czy muchomora zielonawego można(...)skórką kapelusza lekko zielonkawy. Zapach przyjemny, słodkawy. U starszych owocników nawet mdlący, ziemniaczany. Smak łagodny, przyjemny.Muchomor sromotnikowy to grzyb śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości co do gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą wtedy być podobne do małych gołąbków grynszpanowych albo gąsek. Wbrew obiegowej opinii ciężko pomylić je z czubajką

Smaczna Pyza
ZUPA GRZYBOWA ZABIELANA 151

Zupy na bazie GRZYBKÓW suszonych to moja pięta achillesowa:).Dla niej zrezygnuję prawie ze wszystkiego:).Uwielbiam jej  smak,aromat i to "coś "co w sobie ma.Zapach lasu i pieca na ,którym się suszyły.Poprostu cud natury:).Dziś podzielę się przepisem na moją pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!.  8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce(...)selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem wody , moczymy je godzinę i Gotujemy 30 minut.Warzywa obrać i opłukać.Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na łyżce masła.Warzywa i cebulę dodać do grzybówi gotować 30 minut.Wywar przepędzić,grzyby posiekać.Ugotować kaszę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Co by tu na grilla? Przed północą 191

czerwona papryka 1 cebula 200g moreli suszonych 300g pieczarek sos: olej (dałam 1/3 szklanki), oregano, sól, pieprz Warzywa i pieczarki pokrój w małe kawałki/cienkie plastry. Morele zalej wrzątkiem i po 3 minutach odcedź. Przyrządź sos, wymieszaj z pozostałymi składnikami i marynuj wszystko przez co najmniej 2 godziny. Następnie nałóż warzywa, grzyby i morele na patyczki i upiecz

Qlinarnie i Qlinarnie
No i co, że barszcz z papierka 157

kapusta kiszona 2 cebule1 szklanka suszonych grzybówziele angielskieliść laurowysól, pieprzoliwa do smażeniaJa miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty, całość przyrządziłam tak samo, jednak pewną część pozostawiłam do łazanek. A więc... kapustę pokroiłam na drobno i ugotowałam we wrzątku, tak aby woda ją lekko zakrywała. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby zalałam wrzątkiem i pozostawiłam

bastalena
Przepis na bigos 226

przyprawach i długim gotowaniu. Raz dodaję więcej mięsa a raz mniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina(...)składniki:3 kg kapusty kiszonejok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść majeranku (dodać

UgotujmyTo.pl
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 120

cukinię w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę. Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron i posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Dokładnie mieszamy. Podajemy zaraz(...)Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana, a ta nie należy do zdrowych. Wybór soli himalajskiej, drobnej i różowej sprawi

Moja smaczna kuchnia
Konfitura z Jarzębiny,moreli i gruszki 119

się z  rodziną na grzyby. Nie widziałam nawet trujących. To jeszcze nie czas, nie  w UK. Ale spotkałam piękne drzewo jarzębiny. Pomyślałam że chyba trzeba w końcu się przełamać. I oto mój pierwszy słoik tej konfitury. Składniki : 2 słoiki 1.5 szklanki jarzębiny 1.5 szklanki wody 2 szklanki cukru 1.5 szklanki suszonych moreli 2 gruszki dojrzałe Ważna

Viola cooks with passion
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 227

jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa grzybowa 193

Uwielbiam grzyby  i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku

Gosia gotuje
kasza gryczana z mięsem w papryce... 162

sztuka cebula, 1 łyżka podgrzybki suszone mielone, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki tarta bułka, 1 łyżka vegeta, - ile potrzeba woda ugotować 2 torebki kaszy gryczanej i gotową wysypać z torebek z papryki ściąć czubki i oczyścić z pestek, opłukać kaszę wymieszać z mielonym mięsem, tartą bułką, jajkami, grzybami zmielonymi, vegetą, papryką ostrą, cebulą drobno pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na kapuśniak Christophera. 136

marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania