suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:135/170)

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami 155

Sylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników

peggiwkuchni
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 189

drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 350 g sera mascarpone 1 ½ szklanki startej mozzarelli(...)wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso

karmelowy
4 pomysły na wegańskiego grilla 104

karkówka Składniki: 250g boczniaków opakowanie przyprawy do karkówki olej sól, pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.  Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz(...)stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe  olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu  stron

wegujemy
Schab faszerowany podgrzybkami 201

lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 395

wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :)Składniki:2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg)1/2 dużej ugotowanej marchewki1 ugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1

W kuchni wieczorem
Sos pieczarkowy 116

Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI:  400g pieczarek, 1 cebula, 3

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grzybowa z opieniek 124

suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 203

suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy

My Culinary Art
Podgrzybki duszone w śmietanie 158

grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

Karo in the Kitchen
Pistacjowe polędwiczki 194

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.  Oprószamy solą, pieprzem(...)suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:) P.S Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami

Luźna Kuchnia
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 138

suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska) A jak to zrobić:  Bez względu na rodzaj kapusty należy ją sparzyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby

Kuchnia w opałach
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 155

łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy(...)ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano gołabki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 60

grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został nam go spory kawałek, który świetnie sprawdził się na kanapkach. SKŁADNIKI DO BOCZKU: - 1kg boczku w całości - 3 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczki chrzanu - 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego - 1 łyżeczka jałowca suszonego

Związek na patelni
Duszona cielęcina z grzybami 194

danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i  odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić(...)kawałki jak do gulaszu.  Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu wyłowić mięsko a wywar zmiksować na gładką konsystencję (tak powstanie nam ekstra

ClauditteMissCooking
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 128

łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną(...)kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.    Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć grzyby . Smażyć razem

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania