jesieni, by delektować się kiszoną kapustą! Zamiast rozglądać się po warzywniakach za młodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz ją w domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!główki marchew 1 szt ogórek kiszony 1 szt koperek pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka olej 1 łyżka cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni i pinii
głodny alergikobiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach(...)oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas
Słodkości i nie tylkotylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty
Moje Małe Czarowanieswoim domu :) Składniki około 200 gr kiszonej kapusty 1/2 średniej marchewki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz do smaku 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na drobno nożem. 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na średnich oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy również natkę pietruszki oraz oliwę/olej, solimy, pieprzymy(...)smaku oraz dodajemy cukier (czasami jak marchew jest bardzo słodka to w ogóle nie daje cukru). Ja lubię zrobić surówkę z godz. wcześniej tak aby się przegryzła i była jeszcze smaczniejsza. Surówkę tą najczęściej podaje ze smażona rybką
Gotowanie...to proste !Przepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno
Gotuj z MąkąByło już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet nie
Smaczna PyzaNie wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego
Kardamonovyspód delikatnie się przyrumieni. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej. Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkapusty. Myślę, że każdy z Was wygospodaruje miejsce na duży słój, wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty
Apetyczna babeczkaNie typowa sałatka z czerwonej kapusty z porem i sosem z ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOkres jesienno-zimowy jak by się mógł obejść bez dodatku z kiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super
Ugotujmy Cośtroszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania. Proponuję surówkę: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/surowka-weselna-z-kiszonej-kapusty/ Smacznego!!! Faszerowane zwijki mielone Dania Dania obiadowe Kuchnia Polska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 50 minut Składniki 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g kapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo(...)mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Sposób przygotowania Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Wszystko zagnieść. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć
Przepisy Babciwidać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy(...)Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy na około 10 – 15 minut, by całość puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy
Smakowy Raj