czekoladowym nadzieniem 2. Buraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak z buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna KuchniaWielowarzywna suróweczka do obiadku. składniki: 1/2 średniej główki kapusty białej 3 średnie marchewki 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki natki piertuszki do skropienia
Monia miesza i gotujeselera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : S elera umyj dokładnie, obierz cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem(...)cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarneSałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do
Kulinarne PrzebojeSurówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 jabłko pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka musztardy delikatesowej WOM Parczew
Bajeczna Kuchniapopularne na moim blogu. Dziś dawka świeżych,nowych inspiracji,tym razem na surówki. 1.Surówka z czerwonej kapusty i pomidorów koktajlowych Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki kiełki rzodkiewki 1 łyżeczka soku z cytryny sól,pieprz Kapustę poszatkować,pomidorki pokroić na mniejsze kawałki - dodać przyprawy,posiekaną natkę pietruszki i kiełki(...)sokiem z cytryny i wymieszać z ulubionymi przyprawami. 3.Kanapki z kalarepy Składniki: kalarepka pomidor świeży ogórek, kiszony ogórek kiełki rzodkiewki szczypiorek pieprz Kalarepkę pokroić na grubsze plastry. Na te plasterki położyć pomidorka,ogórka oraz posypać kiełkami,szczypiorkiem. Posypać pieprzem. 4. Surówka z grejpfrutem składniki: 2 plastry grejpfruta 3 pomidorki koktajlowe 1/2 marchewki cynamon
Niespełnione zdolności kulinarneTaka surówka jest częstym gościem na naszym stole. Zawsze ją robię gdy na obiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :) Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę
Domowa Kuchnia u Mamyfont-family:"Times New Roman","serif";} Surówka Colesław – przepis Mój przepis na Colesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami. Pychota! Potrzebne będą: 1/4 główki białej kapusty mały jogurt naturalny 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu 2 łyżeczki octu winnego sól morska(...)bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu spróbować i opcjonalnie dodać
MintTastePikantna sałatka z kurczakiem na ostro i ketchupem! Idealna na nadchodzącą imprezę Andrzejkową Składniki: 400 - 500 g piersi z kurczaka 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 puszka
W Moim Magicznym Domunajprostsza Uwielbiam kiszoną kapustę , zresztą jak wszyscy u nas w domu . Jest jednak jeden warunek , musi to być kapusta domowa , taka prawdziwa bez dziwnych dodatków jak ocet czy inne świństwa . Ta poniżej jest robiona tradycyjnie , ale w słoikach . Więc magazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska , czy surówka z własnej kapuchy(...)miski . Marchew obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do kapusty . Posypujemy całość solą i przystępujemy do męczarni Czyli długo i cierpliwie ugniatamy kapustę z marchewką . Mieszając i gniotąc , aż puści dużo soku ,a warzywa stracą jędrność . Jest to najważniejszy element tej operacji , jeśli słabo wygnieciecie , ubijecie kapustę, będzie twarda i sucha , a tego nie chcemy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyłyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćłyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie, szczypiorek - ile potrzeba olej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem
W Mojej Kuchni Lubiętypowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Można na przykład przyrządzić zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli o mnie chodzi, z kiszoną kapustą. Jestem przekonana, że te słodko-słone
Roślinna - blog wegańskiWami tym przepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Be Fit Be Strongsól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię słodkawy smak, więc sypię ok. pół szklanki cukru - rzecz gustu), dołożyć majonez, wszystko dobrze przemieszać. Wymoczone, osączone filety śledziowe układać na deseczce, nakładać surówkę i zwijać w rolmopsy. Spinać
kgwjanczewo