surówka z kiszonej kapusty - 917 przepisów (strona:34/62)

Młoda kiszona kapusta ze słoika 182

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 223

Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy

Kuchnia Viki
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną 121

Macie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy

Kuchnia domowa Ani
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej

Kuchnia Beaty
Surówka "Samo Zdrowie" 170

witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)   Składniki:   - op. sałaty roszponki -  średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona  - 2 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę(...)paprykę w pół paski  a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów. Życzę smacznego

Różne smaki w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 162

domu do obiadu a mianowicie z kiszonej kapusty. Przepis na 4 porcje ½ kg kiszonej kapusty 3 marchewki sól, pieprz, majeranek do smaku 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Marchew zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy i dwie łyzki oliwy. Gotową surówkę można przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z czerwonej i białej kapusty z gruszką 111

Bardzo lubię czerwona kapustę, zarówno surową jak i kiszoną. Na początku jesieni, kapusta jest najsmaczniejsza. Ma miękkie i bardzo soczyste, słodkie liście. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na smaczną surówkę z dodatkiem gruszki. Dlaczego gruszka? Bo ten owoc fajnie podbija smak warzyw, takich jak kapusta czy marchewka. Składniki: kapusta czerwona – 1 i 1/2 szkl. kapusta biała

Kasia i jej kobiecy świat
Kimchi 199

kiszoną. Kapustę pekińską kiszoną na ostro oczywiście. Trochę pisałam już na jej temat przy okazji zupy Kimchi Jjigae, więc dziś tylko przepis. ;)  Przepis znalazłam  tutaj  .  Mogłoby się wydawać, że robienie kimchi jest to trudne i czasochłonne, ale zapewniam, że jest to bardzo proste i wdzięczne zajęcie. Odkąd pierwszy raz ukisiłam własną kapustę (która zdecydowanie przewyższała(...)będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym

Kuchnia Prezydentowej
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną 627

czwartkowe popołudnie zapraszam na pyszne placuszki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję(...)kiszonej odciskam sok. Kapustę drobno kroję. Cebulę oraz pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. 2. Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 233

kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty(...)wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 kg kapusty białej

moj przepis na
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 266

plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Przetwory domowe, zapasy na zimę 220

Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared

Kulinarne Przeboje
Kiszona czerwona kapusta 253

goździki, jałowiec, jabłka, śliwki, a może po prostu ma inny smak. Nie wiem, wiem jedynie, że jest niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu.  Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej. Przepis na kiszoną czerwoną kapustę: Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 0,5 kg kwaśnych jabłek (można(...)pół na pół ze śliwkami) kilka ziaren jałowca 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków 3 łyżki soli Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę? Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać z jabłkami/śliwkami i przyprawami. Układać w kamiennym garnku, ubijać (musi puścić sok). Obciążyć, przykryć gazą, zostawić

Rodzinka w kuchni
Kotlety mielone z kiszoną kapustą + film 318

Kotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki  podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz  pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis

Smakowite Dania
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 164

swojego koloru. W przepisie polałam kapustę olejem, ale jeśli chcecie konkretniejszego smaku i możecie sobie na to pozwolić (dieta;)) to użyjcie majonezu. nie ukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania