surówka z kapusty kiszonej - 1244 przepisów (strona:63/83)

Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 120

burgera z pulled porkiem, w towarzystwie surówki Colesław i był on tak niesamowicie pyszny, że muszę podzielić się z Wami tym przepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Be Fit Be Strong
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 133

gwarantuje to, że będzie ona dobrze przylegała do patelni. Duszenie potraw jest bardzo szybkie , trochę jak w szybkowarze. Serio. Karkówka w gulaszu segedyńskim, jak i sama kapusta kiszona były gotowe w mgnieniu oka - szczerze to byłam zaskoczona, że to już! Dodatkowo lubię pokrywki szklane, gdy widzę, co się dzieje w garnku. Nie cierpię odkładania ich na bok. Jest ona zazwyczaj(...)szybki sos koperkowy albo z kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe. Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo z duszoną marchewką i ziemniakami oraz lekką, sezonową surówką. Przepis na sos korniszonowy>> > Przepis na sos z kiszonych ogórków>> > Przepis

Moja Książka Kucharska
Podsumowanie IV roku działalności bloga 94

Mini-hamburgery 2. Duszona kapusta kiszona z mięsem 3. Kulebiak z kapustą i grzybami 4. Kapuśniak z ziemniakami 5. Zapiekane ziemniaki w śmietanie Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki: 1. Sałatka z tortellini 2. Sałatka z łososiem i szpinakiem 3. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką 4. Sałatka makaronowa z chrupiącym salami 5. Surówka z pomidorów i papryki

PatiGotuje
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 96

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do

Kulinarne Przeboje
Surówka z młodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami 280

przygotowana na jej bazie surówka o tej porze roku smakuje najlepiej. Wszyscy lubimy, nie ma marudzenia. Dzisiaj w kolejnej odsłonie z winegretem. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 3-4 łyżki kukurydzy z puszki, odcedzonej pół pomarańczowej papryki (lub w innym kolorze) posiekany szczypiorek (pół pęczka) 2 korniszony lub ogórki kiszone Sos: 1/2 szklanki zimnej wody

Czerwień i błękit
Śledzie z kapustą Joli 121

sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię słodkawy smak, więc sypię ok. pół szklanki cukru - rzecz gustu), dołożyć majonez, wszystko dobrze przemieszać. Wymoczone, osączone filety śledziowe układać na deseczce, nakładać surówkę i zwijać w rolmopsy. Spinać

kgwjanczewo
Zakwas z kapusty 125

Zakwas z kapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy(...)surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła ok 1/3 litrowego słoika. Nie musi to być też jakas specjalna kapusta

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty kiszonej, ogórków kiszonych i papryki 363

kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem i pieprzem.  Surówkę mieszamy i odstawiamy

Qchnia po prostu
JAK ZROBIĆ KAPUSTĘ KISZONĄ DO SŁOIKÓW 183

Przepis na KAPUSTĘ kiszoną  znalazłam kiedyś przeglądając stare gazetki .Robię go już dobre 20 lat.Najgorsze ,czego w tym przepisie nie lubię , to tarcie kapusty w szatkownicy ręcznie :( dla mnie jest to nużąca praca i wolałabym robić w tym czasie coś innego).Jednak w smaku mi odpowiada , świetna jest w bigosie, kapuśniaku jak tez  w surówkach.Polecam przepis

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kiszona, młoda kapusta z marchewką i koperkiem 182

Znalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym

Moje Małe Czarowanie
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 146

idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól

Gotowanie Patki
Surówęcia 3 119

taką surówkę lubię sobie podjadać na kolację np , do kanapki czy beż dodatków , fajnie też smakuje z grzankami , ale to już według uznania . Składniki   ( dla 3 osób )       1 mała kapustka lodowa        1 duży pomidor       pół ogórka zielonego        1 ogórek małosolny , bądź kiszony(...)łyżki jogurtu greckiego        sól        pieprz czarny       1 mała cebula   Wykonanie  Kapustę szatkujemy bardzo cienko , pomidora i cebulę  kroję w drobną kostkę ,ogórka zielonego kroję w połówki ,a ogórka małosolnego ścieram na tarce o grubych oczkach , kiedy mamy wszystkie warzywa już pokrojone , dodaję sól , pieprz i jogurt

Mój Smak
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 156

Bardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest

Magiczne Życie Marty
kiszonka-kapusta z burakami 88

gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje, że dość szybko staje się kwaśna i nasyca się kwasem mlekowym. Starkowane warzywa polaczyc z kapustą wymieszac z sola i odstawic(...)ubic Jeśli kapustę kisimy w słoiku, to zakręcamy go z wyczuciem, odstawiamy na kuchennym blacie i po 3 -4 dniach kapusta powinna zacząć dobrze smakować. Taką kapustę można robić oczywiście w większej ilości, bo dość dobrze się przechowuje, polecam jednak przygotowywać ją częściej i w mniejszych ilościach, bo kiszonki krótkoterminowe mają większą wartość probiotyczną, a składniki tej surówki dostępne

mojej kuchni
kiszonka-kapusta z burakami 88

gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje, że dość szybko staje się kwaśna i nasyca się kwasem mlekowym. Starkowane warzywa polaczyc z kapustą wymieszac z sola i odstawic(...)ubic Jeśli kapustę kisimy w słoiku, to zakręcamy go z wyczuciem, odstawiamy na kuchennym blacie i po 3 -4 dniach kapusta powinna zacząć dobrze smakować. Taką kapustę można robić oczywiście w większej ilości, bo dość dobrze się przechowuje, polecam jednak przygotowywać ją częściej i w mniejszych ilościach, bo kiszonki krótkoterminowe mają większą wartość probiotyczną, a składniki tej surówki dostępne

w mojej kuchni
Surówka z białej kapusty 247

Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa.  Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru.  W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza.  Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji).   Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek.        Składniki(...)mała główka białej kapusty 1 cebula 2 marchewki   Zalewa: 1 łyżka musztardy 1/4 - 1/2 szklanki octu 1 niepełna szklanka oleju 1/2 szklanki wody 1/2  łyżki soli pieprz 1/4 - 1/2 szklanki cukru   Wykonanie: Kapustę poszatkować.  Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać.  Wymieszać.  Składniki zalewy włożyć do garnka.  Proporcje dobrać do indywidualnego smaku

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania