kurczaka, ten będzie idealny - zarówno jako propozycja na dzień powszedni, jak i bardziej wystawne przyjęcie. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni dobrze komponują się z surówkami z kiszonych warzyw albo grillowanymi warzywami. Puree z dyni Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom(...)składniki 2 piersi kurczaka Zagrodowy 1 dynia piżmowa 400 ml cydru jabłkowego 100 g masła 100 ml śmietany 36% kmin i nasiona kolendry do smaku ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa tłuszcz do smażenia Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować musztardą a następnie rozłożyć plaster boczku i 1-2 kawałeczki ogórka. Całość zwijać ciasno w rulonik/roladkę i spiąć wykałaczką drewnianą(...)gorącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFSezon grillowy w pełni, większość z nas co sobotę i niedzielę przygotowuje rodzinnego grilla. To okazja do spotkań z najbliższymi i przegadania całego tygodnia. Dziś chciałabym
Gotuję Testujęoraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) *** *** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami *** *** Tak przygotowaną marynatą smarujemy(...)pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry razem z kapustą i ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemZupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą
Blog z Apetytemrosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(...)jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli lubicie ser żółty, to zapraszam na sałatkę. Miałam ochotę na sałatkę i pomyślałam, właśnie o takiej z serem. Kiedyś już robiłam podobną, ale z dodatkiem
Agusiowe smakołykibyć te najmniejsze ) drobniutko kroimy -dodamy je do farszu. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka. Smażymy do momentu odparowania wody. Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso. Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue(...)przelewamy do naczynia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Gotowe. Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego
Maminek kulinarnysię nie przypalił. 2. Olej z pestek dyni: Odkryty dzięki Lindzie 😊 ! Świetnie smakuje, ma taki dymny, lekko wędzony posmak umami. Dodaję naprzemiennie z olejem lnianym do: ziemniaków, kasz, gulaszy, surówek, czasami do chleba, zawsze surowy. 3. Wege zakupy: - Rossmann -> Vege Burger: bardzo smaczne, zdrowe i szybkie kotlety w kilku smakach (o których powiedziała mi Linda); pasty do chleba(...)mnie Karolina :). 4. Bar za rogiem , Krynica Górska, pyszne, domowe jedzenie w niskich cenach. Bar oblegany w godzinach południowych. Na zdjęciach: 'babcina' zupa jarzynowa i pierogi z kiszona kapustą
Qlinarnie i Qlinarniezwiązkom siarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężeni e cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasoż ytów. Najlep iej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek. 7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybio tyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pest(...)czosnek do potraw, by wspomagać oczyszczanie wątroby. 8. Kapusta - bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały . Również zawiera siarkę, która usprawnia d ziałanie wątroby i ułatwia usuwanie toksyn . Ma właściwości oczys zczania organizmu ze wszelkich s ubst ancji szkodliwych (również pozostałości leków czy p estycydów). Kapusta oczyszcza cały organizm i skórę. Kiszona - zawiera probiotyki, k tóre wzbogacają mikroflorę układu pokarmowego
Moje Kuchenne RewelacjeDODATKOWO : kartofelkraut-ciapkapusta surówka z czerwonej kapusty PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej(...)doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć i wygnieść, ale nie za mocno(...)Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy. 4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier, olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną. Smacznego
Kuchnia domowa Anidań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTak sobie myślę, że to proste danie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale
zadanie-gotowaniepiątek do rybki miała być surówka z kapusty i marchewki. Problem jednak polegał na tym, że marchewki w domu jak na lekarstwo, tzn jest, ale tak drobna (bo jeszcze z przydomowej uprawy!), że nijak nie uśmiechało mi się jej ścierać na tarce w większej ilości. Wpadłam więc na pomysł, by pokombinować samemu jakiś inny smak i liczyć(...)lubię). Tak więc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól
Kuchnia w czekoladzie