surówkę. Po raz kolejny kupiłam fantastyczny miks sałat i kapusty z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię takie miksy, bo zamiast kupować każdy produkt z osobna mam parę w wystarczających proporcjach. Miłego dnia dla was ... Przepis: Składniki: dla 2 osób miks sałat z białą kapustą i marchewką - sałata radicchio i cykoria endywia. - 200 g 150 g kukurydzy 2 pomidorki pół czerwonej
Mój pomysł naKolorowa ,zdrowa sałatka mojego własnego pomysłu,świetna na kolację lub dla gości.Prosta w zrobieniu,orzeźwiająca ze względu na mandarynki.Bardzo polecam. 1 mała kapusta
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko (najlepiej reneta) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, cukier, olej Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać. Doprawić sola(...)pieprzem, cukrem i polać olejem. Ponownie wymieszać. Surówka idealnie pasuje do dań z różnego rodzaju mięs. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmeritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną
To co kochampatyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele. 4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu. 5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki . Smacznego
Kuchnia domowa AniSurówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać
Czerwień i błękitDla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej
kgwjanczewo1 główka białej kapusty 1 duże kwaśne jabłko 2 średnie cebule kawałeczek słoniny ocet spirytusowy sól biały pieprz cukier 2 łyżki mąki Zasmażana kapusta to
Świat Domowej KuchniTradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej
BullioTradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej
BullioModra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję
Rozpustne gotowanieOj, ale ona jest pyszna :) Pasuje do obiadu jak i kolacji, a nawet do podjadania między głównymi posiłkami :) Zdrowa, pełna warzyw, z lekkim, dietetycznym sosem. Można
Zdrowie na języku :Pwarzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon(...)Tutaj. Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci: - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców
IzaGotujedostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki(...)pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, bądź w ćwierć plasterki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, oliwą, posolić, dodać pieprz i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Modra kapusta to nieodłączny składnik tradycyjnego, niedzielnego, śląskiego obiadu. U mnie w domu nie gościła ona za często dlatego musiałam przeprowadzić dokładny wywiad z mamą i
Gotowanie...to proste !pęczka natki z pietruszki 1 czerwona papryka 3 pomidory rzymskie 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Kapustę pekińską przekrawamy na pół i drobno kroimy. Przekładamy do dużej miski. Ogórka wężowego przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki. Przekładamy do kapusty. Z papryki usuwamy gniazda nasienne(...)Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do składników. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". To świetne surówka do dań obiadowych, hamburgerów czy hot-dogów
Moja smaczna kuchnia