pyszny obiad, który robi się praktycznie sam. U mnie wystąpiły jako główne danie, ale równie dobrze można wykorzystać takie warzywa jako dodatek do obiadu, zamiast klasycznych ziemniaków czy surówki. Pieczone warzywa są aromatyczne dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia(...)PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć
HealthyCreationsprzypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś(...)jego podróbki. Jak ktoś lubi inaczej, to mi to zupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię jak mi się mówi, że powinien to być bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej
UgotujmyTo.plpołowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający z owcami z gór, zmożony głodem(...)idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia
W kuchni Karmel-itkimargin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego(...)widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Orzeszki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z kapustą i cebulą. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj go ze składnikami surówki. Odstaw na około 2 godziny do lodówki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i QlinarnieDziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru. Polecam szczególnie do obiadów z rybą(...)drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy
Kuchnia PROzdrowotnasię przed rokiem szkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską
Moja smaczna kuchniadodatków. Ale Wy oczywiście śmiało możecie je podać np. z ziemniakami lub zestawem surówek. Podane składniki są na dużą porcję dla 4 osobowej rodziny. Polecam. Prosty i pyszny obiad. Składniki: Na kotleciki a la gołąbki: 1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam(...)smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku mąka ziemniaczana + niewielka ilość wody do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Do dużego garnka/rondla wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki (jeśli
Słodkie okruszkipierwszy rzut oka warzywa jakimi są buraki nie za bardzo nadają się do kiszenia. No bo przecież do kiszone to kapusta i ogórki, tak jak robiła babcia i robi dalej mama. Mimo wszelkich waszych niepewności mogę zaświadczyć, że kiszone buraki to niezwykle udane połączenie. Po pierwsze buraki same w sobie są niesamowicie zdrowe, a kiszone to prawdziwa boba witaminowa. Przede(...)odmładza, a do tego ma właściwości antynowotworowe. Co można przygotować z takich buraków? Przede wszystkim pyszny i zdrowy barszcz czerwony. Do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a sok powstały przy kiszeniu po prostu można wypić. Składniki: 1 kg czerwonych buraczków bez liści, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze cząstki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego
Życie ze smakiemłyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków) Pomidory – 3 średnie sztuki Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki Ogórek świeży – 1 duża sztuka czerwona cebula – 2 małe sztuki kapusta pekińska – pół średniej sztuki Majonez – 4 pełne łyżki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Olej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie: Piersi kurczaka umyć(...)chilli. Kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ketchup wymieszać z majonezem (Warto użyć majonezu i ketchupu lepszej jakości, co znacznie wpływa na walory smakowe sosu i całej sałatki). Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę. W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska
Kulinarne PrzebojeBabie lato puka do drzwi. Poranki i wieczory otulone chmurami i rześką aurą. W sadzie dojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety(...)smaku ryba jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku
My simple kitchenoryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól(...)patelni z olejem. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego
Gosia gotujeSurówka siedmiodniówka Mega smaczny, chrupiący i kolorowy dodatek do obiadu. Świetna surówka, którą szybko się robi i bardzo długo zachowuje świeżość. Możemy przechowywać ją w lodówce
Blog z Apetytemopak. kurczak curry ostry Tuńczyk w kawałkach w oleju – 2 puszki Kapusta pekińska – 1 średnia główka Kukurydza konserwowa – 1 puszka Ogórek świeży – 1 duży Papryka czerwona – 2 sztuki Majonez – 4 czubate łyżki Ketchup pikantny – 3 czubate łyżki szczypiorek – 1 mały pęczek Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Wykonanie: Zupki(...)sypkie przyprawy z paczki (przyprawę curry + przyprawę złoty kurczak), zalać 100ml wrzątku i przykryć pokrywką na kilka minut, by makaron nieco napęczniał. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć dokładnie z zalewy. Kapustę pekińską poszatkować dość drobno. Paprykę oraz ogórka pokroić w kostkę. Mały pęczek szczypiorku posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 4 czubate łyżki majonezu i 3 czubate łyżki
Kulinarne PrzebojeSałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i kurczaka usmażyłam z cebulą. Wybrałam mięso z udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż
Magiczne Życie Marty