się na cały świat. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla , który jest skrótem od koolsalade , oznaczającym surówkę z kapusty. Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki
Codzienna kuchnia niecodziennabobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży(...)każdej rób palcem dziurkę. Odstawiaj na stolnicy wysypanej mąką. Kluski gotuj w osolonym wrzątku (na dwie tury) przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu. Surówka z modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aż zmięknie. Odlej powstałą wodę, dodaj cukru, soku z cytryny i oleju. Posiekaj
Food SquareWegańska sałatka z makaronem i kapustą. Sałaka pełna warzyw , makaronu i niesamowitej chrupkości oraz cudownej konsystencji. Sałatki z makaronem , orzechami są idealne na spotkania rodzinne lub
Zdrowy Styl JoannySoczysta i lekko pikantna surówka prowansalska z kapusty, papryki i marchewki. To przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu surówka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, drobiu, a także gotowanych i pieczonych ziemniaków. Do przygotowania surówki najlepiej sprawdzi się soczysta i niezbyt twarda kapusta. Możesz ją zrobić również z kapusty włoskiej. Papryka powinna być ładna, dojrzała, krwistoczerwona, tak aby mogła(...)porcji warzyw w daniu obiadowym. Do surówki możesz dodać jeszcze cebulę lub inne składniki, które lubisz. Naszym zdaniem w tym wypadku, im mniej składników, tym lepiej. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że surówka prowansalska będzie często gościć na Waszych stołach. SURÓWKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY Składniki: kapusta biała: 1/4 główki papryka czerwona: 1 szt. marchew: 1 szt. olej
Kuchnia Na WypasieLubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesłodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki(...)masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić(...)surówkę z kapusty z sosem czosnkowym . Kapustę poszatkować albo pokroić nożem na cienkie paski. Włożyć do miski, lekko przyklepać dłonią. Marchew obrać, pokroić w słupki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Do kubeczka przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać sól, sok z cytryny, pieprz oraz olej. Wymieszać. W misce połączyć
mecooksSurówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z
niecodziennikparysurówką. Efekt ostateczny zachęcał kolorystycznie i postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy(...)oleju sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się
Weekendy w domu i ogrodzieTaką surówkę bardzo często można spotkać w barach i mniej wyszukanych restauracjach. Wiele osób przyrządza ją też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego. Przepis na surówkę “barówkę” z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, duża marchewka lub dwie mniejsze, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała papryka czerwona, szczypiorek, łyżka majonezu, łyżka(...)jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę “barówkę”? Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, kukurydzę odsącz. Wszystko przełóż do dużej miski, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Rada: surówkę możesz przygotować z samym majonezem lub samym jogurtem. Można użyć także gęstej kwaśnej śmietany. Artykuł
Kulinarna PolskaCzerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej. Dzisiaj na obiad była surówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne
Eli Gotowanieprawdę spoko. Sama się nie spodziewałam, że będzie aż tak dobra. Z pewnością będę wracać do tej surówki. Latem królują u nas surówki – od tych najprostszych z kapusty pekińskiej czy z czerwonej kapusty , po bardziej wyszukane z mniej popularnych produktów np. z marchewki, mango i kopru włoskiego . Dziś mam dla Was nową inspirację. Moja surówka z cykorii
Dietologdoda im smaku oraz kolorytu, jak wzbogacenie o różnobarwne warzywa – paprykę, marchewkę, czerwoną kapustę, cebulkę dymkę. Całość złoży się na chrupiącą i pyszną surówkę – tak dobrą, że zdolną zdetronizować swoje co bardziej znane krewne Składniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki
Even Better Foodfarbowania jajek na święta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść na skróty. Skoro zalane
Stare GaryŚwietna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb. Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego
prawdziwe jedzenie