strucle - 412 przepisów (strona:9/28)

strucla serowo makowa 611

Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany lukier do dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy

Domowy Smak Jedzenia
Strucla serowa z rumem i malinami 164

piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Wierzch szybko się zezłoci, wtedy ustaw pieczenie na dół). Struclę wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce aż do całkowitego wystudzenia. Później wyjmij z blaszki i posyp cukrem pudrem

Delicious Place
Drożdżowa strucla z dżemem 223

strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend – do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Drożdżowa strucla</span> z dżemem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Makowiec krucho-drożdżowy 207

ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa(...)stolnicy oprószonej mąką, formując z ciasta prostokąt, na który nakładamy masę makową, zostawiamy ok. 2 cm odstęp od brzegu. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając oba boki pod spód. Uformowaną struclę zawijamy niezbyt ciasno w papier do pieczenia lub przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAK 159

zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej(...)stopni C, w ciemnych butelkach. Miara i waga maku: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka stołowa = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Jak przygotować mak do wypieków: Mak do strucli będzie smaczniejszy jeśli po wypłukaniu do zimną wodą i dokładnym osączeniu przełożymy go do garnka i zalejemy ciepłym słodkim mlekiem na 5 minut (2 szklanki mleka na 1 szklankę

Ciastka - domowe słodkości
Strucla z serem 181

mleka- ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie podzielić na dwie części, rozwałkować na stolnicy, rozsmarować ser i zwinąć strucle. Położyć 2 strucle w jedną blachę. Na wierz posmarować roztrzepanym 1 jajkiem. Piec w 170 stopniach przez ok 1 godzinę do 1 godz 20 min. Jeżeli ciasto szybko zacznie brązowieć

Olga Piecze i Gotuje
z makiem drożdżowa mała strucla... 200

KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 232

Ciasta drożdżowe kojarzą mi się głównie z owocowymi lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko.  Wejdźmy w te złotą polską jesień ze smakiem drożdżówki na ustach :) Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła  ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki   2/3 szklanki mleka

ChilliJemy
strucla drożdżowa z serem i wiśniami... 190

świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie(...)góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
RUBASZNY MAKOWIEC 240

RUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe.  Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy. Krok 5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy. Smacznego :) *makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego

Moja Książka Kucharska
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 178

mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze(...)dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem 180

Przepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy(...)może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży Dodatkowo: 100 gram twarogu półtłustego

Mango Papaja
Strucla makowa z orzechami i daktylami 198

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco(...)polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 193

Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec strucle dowolnie udekorować

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania