piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Wierzch szybko się zezłoci, wtedy ustaw pieczenie na dół). Struclę wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce aż do całkowitego wystudzenia. Później wyjmij z blaszki i posyp cukrem pudrem
Delicious Placestrucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend – do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Drożdżowa strucla</span> z dżemem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa(...)stolnicy oprószonej mąką, formując z ciasta prostokąt, na który nakładamy masę makową, zostawiamy ok. 2 cm odstęp od brzegu. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając oba boki pod spód. Uformowaną struclę zawijamy niezbyt ciasno w papier do pieczenia lub przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej(...)stopni C, w ciemnych butelkach. Miara i waga maku: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka stołowa = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Jak przygotować mak do wypieków: Mak do strucli będzie smaczniejszy jeśli po wypłukaniu do zimną wodą i dokładnym osączeniu przełożymy go do garnka i zalejemy ciepłym słodkim mlekiem na 5 minut (2 szklanki mleka na 1 szklankę
Ciastka - domowe słodkościmleka- ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie podzielić na dwie części, rozwałkować na stolnicy, rozsmarować ser i zwinąć strucle. Położyć 2 strucle w jedną blachę. Na wierz posmarować roztrzepanym 1 jajkiem. Piec w 170 stopniach przez ok 1 godzinę do 1 godz 20 min. Jeżeli ciasto szybko zacznie brązowieć
Olga Piecze i GotujeKRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasta drożdżowe kojarzą mi się głównie z owocowymi lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko. Wejdźmy w te złotą polską jesień ze smakiem drożdżówki na ustach :) Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki 2/3 szklanki mleka
ChilliJemyświeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie(...)góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy. Krok 5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy. Smacznego :) *makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego
Moja Książka Kucharskamama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze(...)dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy(...)może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży Dodatkowo: 100 gram twarogu półtłustego
Mango PapajaJeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco(...)polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec strucle dowolnie udekorować
Domowa Cookierenka Agiformie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki
Poezja smakunich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ja używam mąki z młyna o przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego
Apetyczna babeczkaZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu
Apetyczna babeczkaPieczone jabłka wykorzystaliśmy do strucli drożdżowej. Składniki: -3 szklanki mąki tortowej -2 szklanki mąki 650 -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -350 ml ciepłego mleka -4 jajka -7 dkg masła -łyżeczka cynamonu -słoik 0,9 l pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową. Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy. Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnySzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni ok 40 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta
Rozpustne gotowaniepołączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały
W kuchni wieczoremJeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę. Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe. Można posypać jeszcze na wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy i makiem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieStollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście.Jakoś dotychczas jednak, zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę
Walijskie PichcenieDziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO: 300 g mąki tortowej szczypta soli 45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki ) około 150 ml letniej wody NADZIENIE(...)placek. Nadajemy mu prostokątny kształt. Ostrożnie przenosimy na ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą - na 2/3 długości placka. Na to wykładamy jabłka i przy pomocy ściereczki, delikatnie zawijamy struclę. Boki sklejamy, by jabłka nie wypłynęły w czasie pieczenia. Przekładamy do foremki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach C - z termoobiegiem. Do zrumienienia. Upieczony posypujemy cukrem pudrem. Tak wygląda nadzienie
kolorowotorcikowomówił mój nauczyciel technologii żywienia – nie można nazwać się kucharzem nie potrafiąc zrobić drożdżówki. Hmm… być może coś w tym jest Dzisiaj na moim stole zagościła strucla drożdżowa z twarogiem. Wyszła idealnie puszysta, mięciutka, lekko słodka z fantastycznie kontrastującym kwaskowatym twarogiem. Co prawda ciasto potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć, ale polecam poświęcić te 2 godzinki, aby cieszyć
Jacob Tastespodpowiada, że już czas na zajączki, kurczaczki i inne palemki; może zwyczajnie mam sklerozę i nie wiem, co się wokół mnie dzieje… Nie… Czytaj dalej Wytrawna strucla z jajkiem i pieczarkami
brunetkawkuchnirozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają powstać małe paszteciki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez 10-12 minut obserwując by nie przypaliły się za bardzo ale były
Ola la LCHFświątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwiąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru kokosowego (suche wiórki zmielone na pył) lub tradycyjnego
Ola la LCHFmasy makowej dodałam drobno pokrojone kaletki czekoladowe w pomarańczowej polewie. Zapach i smak był po prostu nie do opisania, zdecydowanie dużo lepszy niż z użyciem skórki pomarańczowej. Do strucli z bakaliami dorzuciłam zaś błyszczące perełki z ciemnej czekolady. Co prawda może ich nie widać, jednak podczas jedzenia pozostawiły po sobie ciekawy, chrupiący akcent i gorzkawy posmak ciemnej czekolady. Podsumowując
Poranek na słodkoświąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 5 łyż ek cukru 2 żółtka(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest
Chocolate Muffin BlogMakowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy(...)minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.Ja swoją struclę posypałam kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto: 450 g mąki może być sama pszenna, ja użyłam mieszanki 250 g pszennej
greenscarfStrucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta
w mojej kuchnimnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką(...)trzy części, następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką, posypać makiem. Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć struclę i piec około ½ godziny
Tradycyjna Kuchniapory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościDrożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem. Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyuprawa winnej latorośli (spowodowana żyznymi wulkanicznym glebami). Tyle za Wikipedią. A co ma wulkan wspólnego z jedzeniem? Otóż stromboli to także nazwa pysznego, nadziewanego chlebka w formie strucli. Na ciasto chlebowe lub jak na pizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się(...)cebuli, kawałkami papryki, serem, oliwkami i bazylią. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 4. Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską. 5. Wstawić
Kuchnia Prezydentowejsłodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję do rozpływania na boki. Ja miałam znacznie szerszą więc poradziłam
Wiem co jemciepłe miejsce do podrośnięcia następnie margarynę lub masło roztopić w rondelku i wystudzić pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę ciasto w robocie wyrabiać hakiem(...)cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać pudrem cukrem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową
Tradycyjna kuchnia Kasi