absolutnie nie jest przewidywalny. House of cards (2013, Beau Willimon) opowiada o bezwzględnym polityku, Franku Underwoodzie, który zrobi wszystko, aby zrealizować swój cel: zostać prezydentem. Tofu stir-fry with veggies You can make this dish quickly after coming home from work (just remember to marinate tofu a day earlier). You can also add onion, green beans, corn, roasted(...)plate. Pour in some oil again and fry sliced mushrooms, next add chopped peppers and broccoli flowerettes. Pour in some water (1/2 glass should be enough) and simmer for a short while (veggies should be a cooked but crunchy). Finnaly add garlic, tofu and pasta. Stir well. You can season the dish with soy sauce. Serve warm. I haven
Qlinarnie i QlinarnieZapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem. Zdarza
codojedzeniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na azjatyckie stir-fry, czyli "mieszaj i smaż" :) Do przygotowania porcji dla 3-4- osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie chow mein) - pierś z kurczaka - 1 marchewkę - 1 cukinię - 1 paprykę - 1 kalarepę - 4 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 cm korzenia imbiru - kiełki rzodkiewki - 4 łyżki oleju sezamowego - 4 łyżki sosu sojowego
Bez Cebulipikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta
Kraina Miodem PłynącaCześć! Za oknem znów deszczowo. Moje kolejne danie poprawiające nastrój w dni takie jak ten to stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba. Dodatek sosu ostrygowego sprawia, że danie ma charakter i jest przepyszne! Składniki: 1 mały brokuł 4 duże pieczarki 1 porcja makaronu soba olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia 1 szalotka
Moja pasja smakubardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym WOKu, gdzie składniki niemal ciągle muszą być mieszane. Gotowanie trwa ultra szybko, zachowując maksimum smaku, więc to idealne
Spektrum Smakukapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans
Kraina Miodem Płynącakrewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków i na nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum, w której skład w chodziły 4 pierożki
Kulinarne przygody Gatitystanął na wysokości zadania i ufundował nagrody dla zwycięzców. Oto lista nagrodzonych dań: I miejsce Chińskie pierożki Dim Sum z mieloną wołowiną, kolendrą i imbirem II miejsce Zielony stir-fry z kurczakiem i nutką chilli III miejsce szarańcza, baozi, cream corn czyli azjatyckie jedzenie uliczne Wszystkim gratuluję i zapraszam do kolejnej zabawy, już niebawem ;) W związku z tematem konkursu
Kryzysowa Książka KucharskaCześć. Właśnie dziś jest ten dzień ! Dzień lenia. Nie chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja
Moja pasja smakusię na zbiory dziko rosnących Hed Faang. Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu stir-fry, w szczególności jednak w zupach, jak np. Tom Yum czy Tom Khaa Grzyby te pozbawione są smaku – absorbują smaki innych produktów i przypraw w daniach. R RYŻ- Dla dwóch
ClauditteMissCookingpierwszy lokal z kuchnią meksykańską w Rzeszowie. Można zajrzeć i spróbować czegoś nowego. Ceny średnie i w górę. Habanero znajduje się na ulicy Kopernika 3. Forgotten read-made dish Stir-fry vegetables are perfect when there's little time for cooking dinner. In order for the dish to be more nutritious, it’s worth adding a kind of grains instead
Qlinarnie i Qlinarniemakaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 200 g mieszanki orientalnej (mrożonej) 1 opakowanie mieszanki kiełków stir fry 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego cukier trzcinowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet kroimy w kostkę, mieszam z sosem sojowym , posiekanym
R'n'G Kitchenskładniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy
Kulinarna Pokusakażdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione tysiące razy, choć raz muszą nie wyjść, by równowaga została zachowana ;) Nie wyszedł mi stir-fry z rybą, a następnie z kurczakiem - ten z rybą był niezjadliwy, ten z kurczakiem był ok, ale żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się
Cooking MonsterCześć ! Gdzie jest lato ?! Pogoda za oknem sprzyja lenistwu. W te dni stawiam na szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, charakterne dania typu stir-fry. Dziś z z polędwiczką, szparagami i dymką więc trochę sezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja
Moja pasja smakusposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii
cool and mintykulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka
Cooking Monstercook, turning for 1 ½ minutes until caramelized, remove and wipe out skillet. Add remaining oil to the skillet over medium high heat and add ¾ of the scallions and stir fry for 30 seconds. Add the broccolini and the reserved salmon marinade, cook, stirring, until broccolini is cooked, about 3-5 minutes. Add ¼ cup of water, the noodles and the salmon
karmelowypapryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre
Naturalna Kuchniaprzy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa z dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki
codojedzeniaOliwki dzielimy na ćwiartki, i jeszcze raz na pół. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią przeciśnięty czosnek i na średnim ogniu smażymy, mieszając jak przy stir-fry, aż straci mocny zapach surowizny. Dodajemy cebulę i smażymy, nadal mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli. Na patelnię wrzucamy paprykę i posiekane oliwki. Zmniejszamy gaz i smażymy razem
Karo in the KitchenUwielbiam kaszę jaglaną i mogłabym jeść ją kilogramami. Najbardziej smakuje mi w postaci stir-fry lub z dodatkiem pesto. Na blogu była już kasza z pesto rosso oraz pesto z rukoli. Dzisiaj moje ulubione pesto- z jarmużu, które warto włączyć do swojej diety! Danie idealnie nadaje się by zabrać je do pracy lub na uczelnię. Jest proste w przygotowaniu
Mango Papajakrótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe w kokosowej tempurze - Makaron chow mein z krewetkami
mojewypiekiinietylkoRafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego
Codzienne Gotowaniesmaki Azji, ponieważ dania z tej części świata przygotowuje się bardzo szybko, a co więcej są lekkie i pożywne. Polecam! Śniadanie : Omlet z dymka i sosem sojowym Lunch : Stir-fry z kurczaka z makaronem i warzywami (przepis wkrótce na blogu) Przekąska : Pomidorki koktajlowe Smacznego
Codzienne Gotowaniepracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami
Poezja smakuCudowna w smaku. Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą słodyczy. Dodatek świeżego szczypioru nadaje mu lekkości. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni. Porcja na 2 osoby: - 4 kotlety wieprzowe ( schab ) - 1 duża marchewka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku przyprawy* - 1 łyżeczka ziaren gorczycy
kawawszklancejako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki
Codzienne Gotowaniemoje zestawy składają się ze śniadania, lunchu i przekąski, którą zazwyczaj zjadam po południu, pod koniec dnia. Śniadanie : Roladki z szynki z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami Lunch : Stir-fry z kurczaka z papryką Przekąska : Brokuły i pomidory Smacznego
Codzienne Gotowanietalerzu, dlatego u mnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i czerwona papryka. Mam nadzieję, że zestaw się spodoba i zasmakuje ;) Śniadanie : Japoński omlet z cukrem i sosem sojowym. Lunch : Stir-fry z wołowiny z brokułem, podany z ryżem. Przekąska : Czerwona papryka, pomidor. Smacznego
Codzienne GotowanieBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan
Poezja smakujedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami. Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy! Na 4 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego
Smaki Przyprawy i Kolorysosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą. We wszystkich daniach typu stir fry najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek
Smaki Przyprawy i KoloryUwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło
Food Squaredosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego
Food SquarePulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 200 g jarmużu 1 szt suchej kajzerki 1 szklanka kaszy jaglanej szczypt ziół dalmatyńskich szczypt świeżego tymianku opakowanie kiełek typu stir-fry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać
Karczma Honoriettyczerwona cebula 1 mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy
zobacz ich smakStir fry to danie, które można przygotować na tysiące sposobów, a skoro fasolka szparagowa jest teraz na czasie, to czemu nie zrobić by z niej składnika przewodniego. Spróbujcie takiej wariacji, a nie pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek
zobacz ich smakChow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj). I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki
Moja Galeria SmakuDanie typu stir-fry z niezawodną kaszą jaglaną w roli głównej. Jestem jej wielką fanką, a smakuje mi ona zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co więcej, jest jedną z najzdrowszych kasz! I chociaż przygotowywałam ją już na wiele sposobów, to powyższe zestawienie smaków okazało się być najlepsze! Cukinia, młody szpinak, czosnek, cebula, pożywny kurczak, ser feta
Kuchnia EllieHeat olive oil in a wok or deep pan over high heat. Toss in the steak, marinade and all into the pan. Add in asparagus and mushrooms at once, stir fry everything until the steak has browned and the sauce has thickened, about 10 minutes. Serve with cooked pasta or rice garnished with sliced scallions. Enjoy
karmelowysłodko-słoną kaszą, przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!, a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców
Food Squareczasu (ostatnio coraz częściej) lubię korzystać z woka w kuchni. Dzięki niemu szybko można przygotować proste i smaczne dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Tym razem padło na pyszny stir fry z makaronem noodle, brokułem, papryką, mini marchewkami oraz orzeszkami ziemnymi, do tego trochę azjatyckich przypraw i pyszny obiad gotowy :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 brokuł 1 czerwona papryka
DefinicjaSmakuprzedstawić. Co prawda nie udało mi się w Polsce kupić szpinaku wodnego tajskiego ale dostałam interesująco wyglądający szpinak cejloński. Postanowiłam, że przygotuję go tak jak szpinak wodny po tajsku. Stir Fry. Intuicja mnie nie zawiodła i na kilka chwil przeniosłam się myślami do Azji :) Przygotowanie nie zajmnie więcej niż 7-10 minut. Samo smażenie ok 2-3 minuty. Składniki: duży
Jemy Pijemypopływać. I nagrzewamy ten olej naprawdę bardzo. Aż zacznie dymić. I wrzucamy kurczaki. Uwaga! Olej będzie strzelał jak cholera, warto jakiś fartuch założyć. To taki chiński system smażenia, stir-fry. I często przewracamy kurczaki z boku na bok, żeby się porządnie i równomiernie przyrumieniły. Smażymy oczywiście na jak największym ogniu, nie zmniejszamy. Jak już uznamy, że są przyrumienione to dolewamy
Marder&Marder Manufacturelecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry
vegetanieładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami
Moniki Smakołykiduża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie
greenscarfduża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie
greenscarf