Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki “Łatwa kuchnia chińska” Ken Hom. To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie
Tajemnice SmakuWitajcie po długiej przerwie :) Wracam do Was z prawdopodobnie najbardziej uniwersalnym przepisem, a w zasadzie techniką kulinarną świata - stir-fry. Polega ona na szybkim smażeniu i mieszaniu, jak sama nazwa wskazuje, składników w wysokiej temperaturze. Z tego też powodu można je dowolnie wymieniać - jeśli macie ochotę na inne mięso czy nawet owoce morza - droga wolna. Jeśli nie jecie mięsa można
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj przepis na danie inspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno aby podczas szybkiego
Book of spellsDzisiaj kuchnia chińska. Szybkie i pyszne danie pełne smaku typu stir fry. Polędwiczka krótko smażona na maksymalnie rozgrzanym oleju jest soczysta i wyjątkowo smaczna, do tego aromatyczne grzyby shiitake, blanszowana pak choi, ugotowany ryż i obiad gotowy Polecam Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 2 kapusty pak choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku
Oryginalny smakdziałce mojej mamy botwinki od groma, dlatego wpadłam na pomysł aby przygotować ją inaczej niż zwykle. Metoda stir fry bardzo przypadła mi do gustu. Składniki na 3 porcje: 2-3 pęczki młodej botwiny z buraczkami 3 ząbki czosnku 1/4 kostki margaryny lub masła sól pieprz 2-3 łyżki wody Botwinę umyć i dać jej chwilę obeschnąć. Na patelni rozpuścić
Jemy PijemyYakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam Składniki: 250 g makaronu Soba 1/3 główki małej
Oryginalny smakszybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich
wegetalerzePokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu Chow Mein 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/2 małej
Oryginalny smaksmak. Można dodać drobno posiekaną cebulkę lub czosnek. Dzisiaj postanowiłam dodać ... jajka - i wyszła pyszna jajecznica z kiełkami :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 3-4 łyżki kiełków na patelnię - stir-fry 2 jajka sól pieprz łyżeczka oleju PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełki przez 3 minuty. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż białka trochę się zetną
Moje Kuchenne RewelacjePomysł zrodził się, gdy w domu miałam tylko jednego smutnego brokuła, kurczaka i ogromną ochotę na coś bardziej egzotycznego. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis Gordona Ramsey’a na stir-fry, którego składniki aktualnie miałam w kuchni. pojedyncza pierś z kurczaka* pół brokuła* 6 ząbków czosnku 2 jajka 3,5 łyżki sosu sojowego 100 g makaronu ryżowego 100 g makaronu
Dieta bez mlekabrokuła, wlać sos i zagotować. Nie wyłączając gazu dodać ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. Smacznego To też może Cię zainteresować: Stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami Omlet po chińsku z tofu i dymką Smażone tofu owinięte w nori w glazurze
Oryginalny smakindyka Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Zobacz przepis Stir fry z mielonego indyka i boczniaków W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza
Niedzielny kucharzDrain beans. Heat fat in a frying pan. Fry finely chopped onion and garlic. Add pasta, beans and sprinkle with herbs (be careful with salt – feta is quite salty). Stir-fry for a short while. Put on plates. Place broccoli flowerets and feta dices on top. Two servings are ready:). Smarzowski's films are: dirty, vulgar, blunt and exaggerated
Qlinarnie i Qlinarniesliced thin lime juice to taste 1/4 cup chopped coriander leaves Preparation: Heat the oil in a large pan over high heat. Add the lemongrass, ginger and garlic and stir-fry for 1 minute. Add the onion and chilli and cook another minute. Mix in the curry paste and cook stirring for about 2 minutes. Pour in the coconut milk
karmelowyilości warzyw), dopraw do smaku curry, solą, czarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem. Podgrzej. Natychmiast podawaj z ryżem. Co wege w Biedronce ? Moje hity: - kiełki stir-fry i czasami dostępna pasta z wędzonym tofu (o których powiedziała mi Linda), - kasza orkiszowa, - paluszki chlebowe Grissini , - czekolada Lindt Excellence , - zupy(...)various, seasonal veggies. Slice onion and garlic and fry in oil or ghee butter. Cut remaining veggies into smaller pieces (I used: zucchinis, carrots, red bell peppers, green peas), steam or boil them, drain peas. Place all veggies in the frying pan with onion and garlic, stir in a few tablespoons of thick coconut milk (or the entire can, depending
Qlinarnie i Qlinarnie